A világszerte tűkön ülve várt háborús Putyin-beszéd elmaradt

Hiába várta a fél világ, a jelek szerint kedden (még) nem jelenti be a nagy háború kezdetét Vlagyimir Putyin. Az elnöki beszédet meghirdető publikációkat időközben az orosz állami 1-es csatorna és az RT is eltüntette.

Előzőleg az Rbc.ru híre alapján terjedt el az orosz, majd a nemzetközi sajtóban délutántól, hogy Putyin a nagy nyilvánossághoz fordul a megszállt ukrán területeken erre a hétre tervezett népszavazások témájában.

Mint arról korábban beszámoltunk, a donecki és luhanszki „népköztársaságokban”, valamint Herszon és Zaporizzsja megyék megszállt területein is arról beszéltek az oroszokhoz kötődő adminisztrációk vezetői, hogy már ezen a héten – szeptember 23-ai kezdettel, 27-ei határidővel – „referendumokat” indítanának az adott régiók Oroszországhoz csatlakozásáról.

Az annexió gyakorlatilag azt jelentené, hogy a háborút onnantól honvédőnek nevezhetnék az oroszok, és – miután a szükséges törvényi feltételeket megteremtették és megszigorították – akár teljes mobilizációt is hirdethetnének. Sokan arra számítottak, hogy Putyin ezzel kapcsolatos konkrét bejelentéseket tesz kedden.

Hogy a beszéd miért maradt el, arról nem jelentek meg érdemi információk közép-európai idő szerint fél 10-ig a lapokban. A Lenta.ru mindenesetre megemlítette, hogy Dmitrij Peszkov elnöki szóvivőt lehetetlen elérni.

Megnyilvánult az ügyben Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is, aki azt mondta, a „népszavazások” és a megszállt területek annektálása sem akadályozhatná a fegyveres erőiket abban, hogy folytassák felszabadító ténykedésüket.

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!