Hirtelen fordulat: már jövő héten népszavazást rendeznének Herszon megye Oroszországhoz csatolásáról

Szeptember 23–27. között rendezhetik meg a „népszavazást” Herszon megye csatlakozásáról Oroszországhoz – írja a Gazeta.ru. Vlagyimir Szaldo, a megyei orosz adminisztráció vezetője a Telegram-csatornáján jelentette be, hogy aláírta az ezzel kapcsolatos rendeletet. A „referendumra” tehát a bejelentés szerint már jövő héten sor kerülhet.

Szaldo felkérte Oroszországot „és más államokat”, hogy működjenek közre a térségben a törvényes és alkotmányos rend biztosításában. Szavai szerint az ukrán erők és a NATO állandó terrorcselekményei által meghatározott időszakban a „népszavazás” megtartása elengedhetetlen.

Kirill Sztremouszov, a régió adminisztrációjának helyettes vezetője korábban arról beszélt, hogy a nemmel szavazóknak sem kell retorzióktól tartaniuk, és kötelező mobilizációra sem indukolt számítaniuk.

Az elmúlt hetekben úgy tűnt, az ukrán hadsereg herszoni ellentámadása keresztülhúzta a „népszavazással” kapcsolatos terveket.

Mint arról Rácz András Oroszország-szakértő is írt a 444-nek: azzal, hogy a régió orosz megszállását legitimálni szándékozó referendumot az ukrán ellentámadás miatt eddig nem sikerült lebonyolítani – noha több lehetséges dátum is forgott már az elmúlt fél évben –, Kijev jelentős politikai sikert ért el.

Egy orosz szempontból eredményes szavazás ugyanis azt eredményezné, hogy Moszkva rövid időn belül annektálja a régiót, ami politikai és katonai szempontból is megnehezítené Ukrajna számára a visszaszerzését. Egy annexiót követően ugyanis ezek már – orosz jog szerint – a föderáció integráns részét képeznék.

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!