Tabukat döntöget, vagy még szexistábbá tesz a menstruációs szabadság?

  • Szeptember elsején fogadta el Terézváros képviselőtestülete a javaslatot, hogy az önkormányzati cégeknél havonta egy extra szabadnapot kaphassanak azok a nők, akiknek fájdalmas a menstruációja.

  • A menstruációs szabadság kérdése még a nők és nőjogi aktivisták körében sem egyértelmű: vannak, akik megbélyegzéstől, mások visszaélésektől tartanak. És vannak, akik szerint éppen a tabuk ledöntésében van szerepe.

  • A menstruáció nem betegség, hanem élettani jelenség, de a tünetek átmenetileg munkaképtelenné is tehetnek. Így megillethetik bizonyos extra jogok azt, aki menstruál.

Az önkormányzat tulajdonában lévő cégeknél havonta egy extra, fizetett szabadnapot kaphatnak azok a nők, akiknek fájdalmas a menstruációja – jelentette be szeptember elsején Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere a Facebook oldalán.

Dysmenorrhea – így nevezik azt a tünetegyüttest, amikor a menstruáció fájdalommal, erős vérzéssel, fáradtsággal, egyeseknél migrénnel, hányingerrel, hányással, hasmenéssel és akár ájulással is jár. Egy kutatás szerint a menstruáló nők több mint 84 százalékának ismerősek ezek a tünetek, és legalább 43 százalékuk küzd fájdalmakkal minden egyes menstruációkor. Egy 42 879 nővel készült felmérésében pedig minden harmadik válaszoló mondta, hogy a menstruációja alatt nem képes ellátni a mindennapi feladatait.

A spanyoloknál igen, az olaszoknál nem ment át a javaslat

Európában először Spanyolország vezette be, hogy állami szinten

havonta három szabadnapot kaphatnak azok a nők, akiknek erős fájdalmakkal jár a havi vérzés.A spanyoloknál a törvény egyébként egy új, átfogó abortusztörvény része, amelyet május végén fogadtak el. Ez szabadságot biztosít az abortuszon átesett nők számára is, és lehetővé teszi a 16. életévüket betöltött fiatal nőknek, hogy szüleik beleegyezése nélkül is dönthessenek terhességmegszakítás mellett.

Emellett tervben van még a menstruációs termékeken lévő adó csökkentése a jelenlegi 10 százalékról 4 százalékra – Magyarországon 27 százalékos áfát fizetünk a betétek és tamponok után – és az is, hogy ingyenessé tegyék a fogamzásgátló gyógyszereket az állami egészségügyi intézményekben.

A világon pár helyen van érvényben hasonló intézkedés: Japánban, Dél-Koreában, Tajvanon, Zambiában és Indonéziában is létező dolog a menstruációs szabadság. Olaszországban 2017-ben készült hasonló törvénytervezet, ezt viszont a kérdést övező heves vitákra hivatkozva végül elvetették. Ugyanis sokan attól tartottak, hogy a javaslat nemhogy javítana, hanem rontana a nők helyzetén azzal, hogy felerősítené a munkahelyi szexizmust.

A tabuk ledöntése a cél, de pont azok nem segítenek

Egy olyan társadalomban, ahol az emberek jelentős része nincs hozzászokva, hogy egyáltalán beszéljen a menstruációról, hosszú idő annak a beépülése, hogy ez

egy élettani folyamat, ami bizonyos joggokkal is járhat. A menstruációs szabadsággal szemben még a nők körében is gyakori érv, hogy csökkenti a nemek közti egyenlőséget a munkahelyeken, erősíti a “törékeny nő” vagy a “megbízhatatlan munkavállaló” sztereotípiákat, és a “különleges bánásmód” érzetét keltheti azokban, akiknek nincs vagy nem fájdalmas a menstruációja.

Ezzel tovább nőhet a szakadék a nők és a férfiak között a munkahelyeken. Például azzal, hogy újabb indokot ad arra, …read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!