Cseh külügyminiszter: Putyinnak személyesen kell bíróság előtt felelnie háborús bűneiért

Keményen fogalmazott a cseh külügyminiszter kedden az EUobservernek tett nyilatkozatában.

Jan Lipavský kijelentette, hogy Oroszország elnökének és külügyminiszterének egyaránt személyesen kellene bíróság elé állnia az Ukrajna ellen elkövetett agresszió miatt.

„Az orosz vezetést – Vlagyimir Putyin elnököt, Szergej Lavrov külügyminisztert és a hierarchia és a parancsnoki struktúrák legfelsőbb szintjén lévő személyeket – felelősségre kell vonni a pusztító háborúért”

– nyilatkozta Lipavský, aki néhány napja beszélt már arról, hogy szükség lenne egy különleges nemzetközi bíróság felállítására, amely kivizsgálja az orosz invázióban elkövetett háborús bűncselekményeket.

A cseh külügyminiszter azután beszélt erről, hogy az Izjumot felszabadító ukrán csapatok 440 holtestet rejtő tömegsírt találtak egy erdős területen. Az áldozatok között voltak, akik bombázásban haltak meg, de sokakat megkötöztek, megkínoztak és agyonlőttek, mielőtt a tömegsírba vetették őket.

Lipavský szombaton felszólította az európai politikusokat, hogy ne nézzenek félre: civil lakosság elleni embertelen brutalitás a XXI. században elképzelhetetlen, visszataszító, és nem maradhat következmény nélkül. A külügyminiszter szavainak súlyt ad, hogy Csehország lesz az unió soros elnöke, aki ebben a tisztségében is sürgeti majd a különleges törvényszék felállítását.

A tömegsír mellett az ukrán hatóságok tíz „kényszervallató-központot” is találtak Harkiv megyében.

Az ukrán erők szeptember 10-én foglalták vissza Izjumot, ami pedig az orosz haderő fontos állása volt Kelet-Ukrajnában. (EUObserver)

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!