Félkész betontorzó marad a kormányzati adatközpont Gödön

Nem hagynak torzókat, nyilatkozta még májusban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a felfüggesztett állami beruházásokról. Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium miniszterhelyettese pedig szeptember közepén jelentette be, hogy az energiaárak növekedése miatt a kormány 270 beruházást függesztett fel 2100 milliárd forint értékben. Szintén azt ígérte, hogy a már elindult beruházások nem állnak le.

Nos, a felfüggesztett beruházások listáján szerepel a Gödi Adatközpont is. Az építkezésről készítettünk néhány friss fotót:

Van ilyen kép is:

Ez a ráadás:

Első és sokadik ránézésre is torzónak tűnik a méretes betontömb a bedeszkázott ablakokkal.

Mi ez a Gödi Adatközpont?

“Az egységes kormányzati adatkezelés megvalósítását szolgáló központ építése kezdődött Gödön: letették az MVM NET Távközlési Szolgáltató Zrt. nemzetközi biztonsági minősítéssel rendelkező adatközpontjának alapkövét. A beruházás 2017 harmadik negyedévében készül el” – szól az MTI tudósítása 2016 decemberéből. A tudósítás szerint Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős akkori államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a több mint 10 milliárd forintból megvalósuló beruházás a modern közigazgatáshoz, a gyorsabb és hatékonyabb ügyfélkiszolgáláshoz járul hozzá azáltal, hogy összeköthetővé teszi a begyűjtött adatokat.

Nagyon szép volt a látványterv is:

Tehát 2017-re kellett volna elkészülnie az építkezésnek. Hogy valami nem stimmel, arra először Hadházy Ákos független képviselő hívta fel a figyelmet, amikor idén januárban a helyszínen járt. “Tudom, hogy Önök csak egy bedeszkázott ablakú betonszarkofágot látnak a képeken, de elvileg ez meg itt egy HATALMAS SZERVERPARK. Elvileg itt kellene tárolni a magyar állam összes fontos adatát. Az egészet 16,3 milliárd EU pénzből csinálták. Volna. Na most két lehetőség van: erre a szerverparkra vagy baromi nagy szükség lenne, de akkor miért nem épült meg 5 év alatt sem az egy év helyett; vagy semmi szükség nincs rá, de akkor miért akartak elszórni erre 16 milliárdot?” – írta a képviselő.

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. honlapján valóban azt közlik, hogy 16,3 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesültek a Kormányzati Adatközpont létrehozására. Az építési tábla szerint a létesítmény kivitelezője a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló ZÁÉV Építőipari Zrt. Azt pedig az Átlátszó írta meg februárban, hogy a megbízásnak nincs nyoma a közbeszerzések közt. Ellenben a cikk szerint a 2022-es költségvetéséhez készült, Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter által jegyzett törvényjavaslat szerint egyelőre csak a félkész épület megőrzéséről kell gondoskodni. „A Nemzeti Adatközpont Kft. részére 52 millió forint működési támogatás került tervezésre. A társaság feladata a Göd külterületén megkezdett adatközpont helyszínén meglévő félkész ingatlan állagmegóvása, őrzése” – olvasható a dokumentumban.

A Nemzeti Adatközpont Kft. ma is létezik, főtevékenysége saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása és üzemeltetése, 100 százalékban állami tulajdonú gazdasági társaság. Tavaly nem volt bevétele, ellenben 410 ezer forint nyereséggel zárt, holott a személyi kiadásokra elment 29 millió forint, ebből a bérköltségre 23,5 millió forint, …read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!