Indiana Jones-filmbe illő barlangot találtak

Izraeli régészek egy kivételes, 3300 éve lezárt barlangra bukkantak Tel-Avivtól délre, a tengerpart közelében – számol be a Live Science. Az üregben különböző tárgyakat találtak, a helyszínen készült képek itt láthatóak.

A szakértők szerint a lelőhely II. Ramszesz (időszámítás előtt 1279-1213) korára datálható. A periódusban Egyiptom egy, a mai Szudántól Szíriáig terjedő régiót ellenőrzött, így Izrael területe is a birodalomhoz tartozott.

A barlangot egy építkezésen fedezték fel, a markoló épp kiemelt egy földdarabot, amikor beomlott az üreg teteje, a munkások azonnal értesítették az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) csapatát. A kutatók leereszkedtek a helyszínen, ahol kerámia- és bronztárgyakat találtak – a hasonló leletek gyakran kötődnek temetkezésekhez.

A változatos megjelenésű edények közül több nem a régióban készült, ezek Szíriából, Libanonból és Ciprusról érkeztek. A szakértők azt tervezik, hogy alaposabban is megvizsgálják a tárgyakban konzerválódott szerves anyagokat, hogy megismerjék a leletek funkcióját. A barlangban emellett bronz nyílhegyekre is bukkantak, ezek pozíciója azt sugallja, hogy egy azóta lebomlott tegezben voltak.

Eli Yannai, az IAA régésze szerint kivételes felfedezésről van szó. A kutató a lelőhelyet egy Indiana Jones-film díszletéhez hasonlította, mint hozzátette, az üreg 3300 éven át érintetlen maradt. A hosszú időn át elzárt barlang segíthet jobban megérteni a korabeli temetkezési hagyományokat.
Bár az IAA mindent megtesz a lelőhely védelméért.

The post Indiana Jones-filmbe illő barlangot találtak first appeared on National Geographic.

…read more


Source:: National Geographich

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!