Szijjártó Péter: Már a 25. órában vagyunk, tárgyalni kell a békéről

Már nem is a 24., hanem a 25. órában vagyunk, ezért mielőbb véget kell vetni az ukrajnai háborúnak, amihez az érintett feleknek az ENSZ közgyűlési hetét kihasználva végre komoly párbeszédet kellene kezdeniük – ezt mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán New Yorkban az M1-nek.

Szijjártó arról beszélt a köztévének adott interjújában, hogy Magyarországon, Ukrajna szomszédságában sokkal jobban érezzük a háború hatásait, mint azok az országok, amelyek sok ezer kilométerre vannak a konfliktustól. Magyarország pedig ilyen közel a konfliktushoz abban érdekelt, hogy minél hamarabb béke legyen, a részleges orosz mozgósítás hírére reagálva pedig azt mondta, hogy minden olyan hír rossz hír, amely a konfliktust eszkalálja.

“A mai napon is szeretnénk felhívni mindenki figyelmét arra, hogy minél előbb arra van szükség, hogy véget érjen a háború. Ki kell használni az ENSZ közgyűlési hetét, az ENSZ-t, amelyet azért hoztak létre, hogy a világon a legnehezebb kérdéseket is meg lehessen beszélni egymással”

“Mi Ukrajna szomszédságában nem tudunk mást mondani, mint hogy békét akarunk, és arra kérjük a világpolitika erős szereplőit, hogy végre beszéljenek egymással, állapodjanak meg egymással, végre legyen tűzszünet és végre kezdődjenek olyan megbeszélések, amelyek elhozhatják a békét és véget tudnak vetni emberek tíz- és százezreinek, millióinak teljesen értelmetlen szenvedésének” – tette hozzá a miniszter, nem megnevezve, hogy szerinte pontosan kinek kellene tárgyalnia a békéről. Szijjártó Péter szerint az elmúlt hónapokban egyedül Törökország közvetítési kísérlete volt sikeres, amellyel a gabonaexport újraindításának köszönhetően valamelyest enyhült a világélelmezési válság. Erre a sikerre alapozva a török kormánynak talán lenne esélye valamiféle mediációra a szembenálló felek között, mert Törökország “Oroszországgal is, talán mondhatom azt, korrekt kapcsolatot ápoló” NATO tagország. Mindezzel együtt a magyar külügyminiszter szerint reális esélyekről nem, inkább reményekről lehet beszélni a béketárgyalások kapcsán.

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!