A nők méhe a csatatér Kelet-Európában

Az új szívhangrendelet óta a magyar abortusztörvény egyre jobban hasonlít az elnyomó rezsimekéhez, de még mindig sokkal megengedőbbek vagyunk, mint mondjuk a lengyelek. Az abortuszkérdés nem csak nálunk van porondon, több kelet-európai országban is aggodalommal figyeli, náluk vajon mikor jön az abortusztilalom.

A magyar törvénymódosítás adta annak a Twitter-panelbeszélgetésnek az apropóját is, amiben magyar, cseh, szlovák, horvát, lengyel újságírók és a macedón HERA civil szervezet vitatta meg, ki hol tart Közép-Kelet-Európában, ha abortuszról van szó. Abban majdnem mindenki egyetértett, hogy

elég aggasztó a helyzet.

Meglepetés volt a szívhangtörvény

A kerekasztalt a magyar aktualitás miatt Inotai Edit újságíró kezdte, aki azt mondta, a szívhangtörvény – ami valójában semmit sem mond a szívhangról, az orvosoknak a magzati életfunkciókat kell azonosíthatóan bemutatniuk – talán önmagában nem minősül jogszabály-szigorításnak, de az biztos, hogy sokkal nagyobb nyomást gyakorol azokra a magyar nőkre, akik az abortusz mellett döntenek.

Márpedig aki az abortuszt választja, nem hobbiból teszi, hanem azért, mert egyszerűen nem lát más kiutat.Nagyjából senki sem számított rá, hogy a kormány pont most és pont így áll elő az abortusztörvény módosításával. Sőt, Semjén Zsolt júliusban a Telexnek még azt mondta, a társadalom hozzáállása miatt itthon jelenleg nem aktuális az abortusztörvény szigorítása. Azt, hogy az új irányelv mennyire a semmiből jött, jól mutatja, hogy egy 2017-ben megszűnt szervezet volt az egyetlen, akivel papíron konzultáltak róla – a Bábaszövetség volt elnöke később azt mondta, ha még létezne a szövetség, akkor sem fogadnák el a módosítást – és kiderült, a szívhangtörvény még jogszabályt is sért.

Időzített bomba

A beszélgetés moderátora felvetette: az Alaptörvény kimondja, hogy az élethez való jog a fogantatástól kezdődik. Amióta Orbán van hatalmon, az abortusztörvény szigorítása ott van a levegőben.

Inotai szerint a magyar nőknek már nagy csapást jelentett gyógyszeres abortusz betiltása is 2012-ben, mert nem maradt más alternatívájuk, mint a sokkal traumatikusabb műtéti terhességmegszakítás. Ez fellendítette az abortuszturizmust Magyarország és Ausztria között: sok magyar nő megy Bécsbe, hogy a műtéti abortusz helyett az abortusztabletta mellett dönthessen. Azt mondta: egy látszólag liberális társadalomban is egyik pillanatról a másikra megváltozhat a közvélemény,

ha a kormány kellően agresszívan kampányol – és elég pénzt fordít rá.Magyarországon alapesetben a terhesség 12. hetéig, meghatározott indok megjelölésével lehet abortuszt végezni. Ilyen indok, ha a terhesség a nő egészségére veszélyes, a magzat valószínűleg súlyos fogyatékosságban vagy károsodásban szenved, vagy a terhes nő súlyos válsághelyzetben van. Az utolsó kitétel jelenti a kiskaput, ami miatt itthon egyelőre gyakorlatilag bárkinek lehet abortusza: hogy súlyos válsághelyzetet idézne-e elő a terhesség és a gyerek vállalása, azt a nő jogosult eldönteni, az abortusz előtti kötelező tanácsadást végző családvédelmi szolgálat nem ellenőrzi az indokokat.

Lengyelországban gyakorlatilag nincs legális abortusz

A lengyelek 2020-ban szigorítottak az abortusztörvényen: ott csak abban a két esetben engedélyezik a terhességmegszakítást, ha a terhesség vérfertőzés …read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!