Szaúd-Arábia jövőre már nőt küldene az űrbe

Szaúd-Arábia bejelentette, hogy elindítja űrhajóskiképző programját, aminek a célja, hogy jövőre saját űrhajósokat, köztük nőt is űrbe küldhessen.

A királyság a Vision 2030 tervvel – aminek a célja a gazdaság átalakítása és az olajtól való függőség csökkentése – aktívan támogatja a tudományt és a technológiát.

Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös támogatja a nők nagyobb mértékű munkába állását a konzervatív muszlim ország munkaerőpiacán. Szaúd-Arábiában hosszú idő után 2018-ban engedélyezték újra az autóvezetést a nőknek.

A Szaúdi Űrhivatal közleménye szerint a szaúdi űrhajósprogram is szerves része a Vision 2030 tervnek, azt írták:

„Az egyik űrhajós egy szaúdi nő lesz, akinek űrmissziója történelmi pillanat lesz a királyságnak.”

Az első arab vagy muszlim űrhajós a szaúd-arábiai Szultán bin Szalmán herceg volt, a trónörökös féltestvére, aki tagja volt a héttagú legénységnek a NASA 1985-ös Discovery küldetésében. Később a Szaúdi Űrhivatalt is vezette 2018-tól 2021-ig, amikor Szalmán király tanácsadójává nevezték ki.

Az arab világban a szomszédos Egyesült Arab Emírségek űrprogramja tölt be vezető szerepet: 2021 februárjában Mars körüli pályára állított egy szondát és idén novemberben tervezi első holdjárójának felbocsátását. (MTI)

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!