Ukrajna átadta Viktor Medvedcsukot Oroszországnak, tiszteket kapott érte cserébe az Azovsztal védői közül

Kijev átadta Viktor Medvedcsuk oroszbarát politikust és további 55 orosz katonát Moszkvának egy fogolycsere keretében, jelentette be Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője.

Jermak szerint Medvedcsukot 215 ukrán katonára cserélték, köztük a mariupoli Azovsztal üzem védőire és az Azov ezred parancsnokaira. Tíz külföldi, aki az ukrán oldalon harcolt és fogságba esett, szintén visszakerült. A csere nem akadályozza meg, hogy Medvedcsukot bíróság elé állítsák, állította az SZBU.

Volodimir Zelenszkij videókapcsolaton keresztül beszélt az Azov ezred parancsnokaival. Elmondta, a csere feltételei szerint az öt ezredparancsnok a háború végéig Törökországban marad, és Recep Tayyip Erdogan török vezető személyes védelme alatt áll majd.

„Hazahozzuk az embereinket. Ez mindenképpen győzelem az államunk és az egész társadalom számára. És ami a legfontosabb, a 215 családnak, akik biztonságban láthatják szeretteiket” – mondta Zelenszkij videóüzenetében.

A török elnök azt mondta, a Moszkva és Kijev közötti fogolycsere Ankara közvetítésével történt, és fontos lépés a háború befejezése felé. Oroszország nem kommentálta ezeket a jelentéseket.

Viktor Medvedcsuk jó kapcsolatokat ápolt az oroszokkal, a nyugati és az ukrán sajtó rendszeresen Vlagyimir Putyin komájaként emlegette, 2004-ben az orosz elnök lett a kisebbik lányának a keresztapja. Medvedcsukot a háború elején fogta el az ukrán biztonsági szolgálat a határ átlépésének kísérlete közben. Zelenszkij végig cserealapnak tekintette őt, azt mondta, hogy készen áll ukrán „fiúkra és lányokra” cserélni őt, akik orosz fogságban vannak. (Meduza)

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!