A jegybank 89 millió forintra bírságolta az OTP-t

Az MNB összesen 89 millió forintra bírságolta az OTP bankcsoportot az IT-biztonságra, a hitelkockázatra, a tőkemegfelelésre, a vállalatirányításra, a felügyeleti adatszolgáltatásra és a betétbiztosításra vonatkozó hiányosságok miatt. A jegybank közleménye szerint a feltárt hibák nem hordoznak rendszerkockázatot és a felügyeleti intézkedések nem érintik a bankcsoport megbízható működését.

Az MNB a kiszervezett tevékenységek késedelmes bejelentésével és a belső ellenőrzés általi rendszeres felülvizsgálatok elmaradásával, valamint a csalásmegelőzési tevékenységgel kapcsolatban azonosított eseti hiányosságokat.

A hitelezési kockázatokkal kapcsolatban a jegybank megállapította, hogy nem volt megfelelő az ügyfélcsoportképzés-szabályozás, a nem teljesítő (default) ügyfél definíció alkalmazása, továbbá nem volt teljeskörű a hazai és nemzetközi bankcsoport szintű default besorolása.

A vizsgálat hiányosságot tárt fel a tőkeszükséglet számításnál az egyes szegmenseket érintő nem megfelelő kockázati súly alkalmazása vonatkozásában, továbbá megállapította, hogy hibásan, illetve hiányosan teljesültek egyes felügyeleti adatszolgáltatások.

Az MNB az informatika és információbiztonsági működésében problémaként azonosította többek között a kritikus rendszerek és adatközpontok katasztrófa-elhárítási tesztjeinek hiányosságait is.

A vizsgálat feltárta, hogy betétbiztosítás terén az Országos Betétbiztosítási Alap által biztosított betétek adatnyilvántartása nem felelt meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak, valamint hiányosságok merültek fel a betétesek teljeskörű tájékoztatása kapcsán.

A hibák miatt a jegybank

  • az OTP Bankra 55 millió,
  • a Merkantil Bankra 18 millió,
  • az OTP Ltp.-re 6 millió,
  • az OTP JZB.-re 3 millió,
  • az OTP Faktoringra 5 millió,
  • az OTP Ingatlanlízingre pedig 2 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki,

valamint kötelezte az intézményeket a feltárt hiányosságok kijavítására és a megtett intézkedésekről való beszámolásra.

A bírságösszeg meghatározásakor az MNB figyelembe vette az OTP Csoport jelentős pénzpiaci súlyát, valamint a vizsgálat során feltárt egyes jogsértések kockázati besorolását. Enyhítő körülményként értékelte a jegybank ugyanakkor azt, hogy több szabályszegés egyedi szinten, illetve alacsony előfordulási gyakorisággal fordult elő, a bank már a vizsgálat ideje alatt megkezdte a hiányosságok megszüntetését, továbbá a feltárt hibák rendszerkockázatot nem okoznak, és nem érintik az OTP Csoport megbízható működését.

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!