Bátor nők kezdték az ellenállást, mostanra már rendőrautók lángolnak Irán nagyvárosaiban

Hetedik napja tartanak a zavargások Iránban, és a rendőrség egyre brutálisabban veri szét az utcára vonulókat. Csütörtök este a fővárosban, Teheránban is több helyen könnygázzal oszlatták a tüntetőket, több negyedben lekapcsolták az internetet.

Több városban éles lőszerrel lőttek a felvonulók közé. Hivatalosan 17, helyi emberjogi szervezetek szerint már több mint 30 halálos áldozat van, a sebesültek száma megközelíti az ezret.

“Halál a diktátorra!” az egyik állandó jelszava a tüntetőknek, akik 83 éves Hámenei ajatollah halálát kívánják, aki már 1989 óta vezeti a síita egyházi államot. Nem hivatalos beszámolók szerint legalább hat rendőrt meglincseltek az elmúlt napokban.

Mahsa Amini halála

A mostani megmozdulások az erkölcsrendészet nevű erőszakszervezet egyik szeptember 13-i akciója nyomán kezdődtek. Aznap történt, hogy egy 22 éves nőt megállítottak az utcán Teheránban, amint egy metróaluljáróból jött ki éppen. Mahsa Amini vidékről érkezett, egy kurdok lakta városból, és arra készült, hogy hamarosan elkezdje az egyetemi tanulmányait a fővárosban, emiatt kellett volna elintéznie dolgokat aznap is. Az utcai kamerák felvételén látszik, hogy kendőt, hosszú, bő és sötét ruhát viselt, ahogy Iránban a törvény ezt a nőktől megköveteli.

Valamit mégsem találtak rendben az öltözékén az arra járőröző erkölcsrendészek, úgyhogy előállították. Berakták egy kisbuszba, amiben már több másik, a környékbeli utcákban elkapott nő volt. Ilyenkor a büntetés része, hogy végig kell hallgatniuk a nőknek egy előadást a helyes öltözködésről, amit az erkölcsrendészet szervez.

Az előadás szünetében Mahsa Amini egy másik nővel beszélgetett, majd összeesett. Soha többé nem tért magához, és 16-án egy kórházban meghalt. A családtagjainak nem engedték, hogy alaposan megnézzék a holttestét, éppen csak az arcát láthatták. Azt mondták nekik, hogy szívroham végzett vele.

Még a kórházi ágyán feküdt, amikor az interneten terjedni kezdtek beszámolók, amiket a vele egy kisbuszba zárt nők mondtak el Amini családjának. Ezek arról szóltak, hogy az erkölcsrendészek botokkal ütötték Mahsa Aminit, illetve többször is a kisbusz oldalához verték a fejét. Hamarosan több orvos is beszámolt arról, hogy vér folyt ki Amini füléből, amikor kórházba vitték, és ezt a fejét ért trauma okozhatta. Az erkölcsrendészet közölte, hogy nem bántották, nem vérzett, és ragaszkodtak ahhoz, hogy szívrohama volt.

Aminit 17-én délelőtt temették el, és a gyászszertartásból politikai tiltakozó akció lett. Több nő a temetési menetből levette a kendőjét és elégette, illetve nyilvánosan levágták a hajukat.

Példájukat órákon belül más városokban újabb nők követték, néhányan közösségi oldalakra is feltöltötték ezt. Hamarosan pedig tüntetések kezdődtek országszerte.

Az egyik legnagyobb hatású videó itt látható. A felvételen egy elektromos szekrény tetején ülő nő leveszi kendőjét, majd levágja a haját, és hatalmas tömeg ünnepli. A felvétel Kermanban, egy kifejezetten konzervatív városban készült, Teherántól 990 kilométerre délkeletre. A tömeg azt kiabálja, hogy “halál a diktátorra!”

Ez szintén egy ikonikus felvétele a mostani megmozdulásoknak, még keddről. Itt egy autó motorháztetőjén álló nő égeti el botra tűzött kendőjét:

Augusztus 15. óta már forrtak az indulatok

A nők állami zaklatása …read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!