„Eleinte hűvös lesz, de azután a közönség »beleheli a teret«”

Szakmai ajánlást fogalmazott meg a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) a művházaknak, kultúrházaknak, kulturális központoknak „az energiaválság hatásainak mérséklésére”, mivel, mint írják, az energiaválság miatti áremelkedéseket fogyasztáscsökkentéssel kell ellensúlyozni, és „nekünk kell elsőként javaslatokkal, ötletekkel szolgálnunk a településvezetés részére, és ezt is várják tőlünk”.

Az NMI egyből igyekezett is példával előálni, legújabb szakmai ajánlásában három fő csoportra bontva vetett fel spórolási lehetőségeket “az alapvető szolgáltatási kérdésekre adható racionális válaszoktól” a “napi működési változtatások megtétele” címre keresztelt vad ötletbörzéig.

Az előbbi kategóriába sorolható a korlátozott nyitvatartás, valamint az otthon is elvégezhető feladatok távmunkában végeztetése a munkatársakkal. Az utóbbiak közül a legvadabb ötlet „a nézők által termelt hő” bevetése az épületek felfűtésében. Ennél megjegyzik, hogy ez „téli rendezvényeknél akkor segít, ha jól választjuk ki a termet, és a szervezéssel teltházat csinálunk”

„Eleinte hűvös lesz, de azután a közönség »beleheli a teret«, ilyenkor az oxigén-utánpótlásra kell jobban figyelnünk” – írja szakmai ajánlásában az NMI.

Apropó, oxigénellátás: a téli időszakban a reggeli és délután takarításoknál öt-nyolc perces kereszthuzatot javasolnak.

Apropó, nagyterem: az NMI alapvetően azt javasolja, hogy a nagytermeket lehetőleg inkább zárják le – hacsak nem tudják elég emberrel megtölteni a belehelésükhöz.

Ötletként felvetették továbbá, hogy a rendezvényeket a kultúrházak, művelődési központok helyett lehet olyan más intézményekben is tartani, amelyeket amúgy is be kell fűteni. Például tanítási időn kívül az iskolákban, vagy a polgármesteri hivatalok tanácstermeiben.

A programszervezőknek meg azt javasolják, hogy úgy szerződjenek a fellépőkkel, hogy bármikor lemondhassák a tervezett fellépést, és igyekezzenek fix útiköltségben megállapodni, hogy a változó költségek elszámolásából ne adódjanak viták.

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!