Novák Katalin megnézte a migrációs helyzetet az amerikai-mexikói határon

De előtte átadott egy kitüntetést is, amikor meglátogatta San Diego-i otthonában a magyar születésű, zsidó származású, Edith Eva Eger (Éger Edit Éva), írót, pszichológust, holokauszttúlélőt. Novák Katalin a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adta át a 95 éves Égernek, aki a poszttraumás stressz-szindróma kezelésében szerzett hírnevet.

Éger Editet a saját, háborús időkben szerzett traumája okozta szenvedés enyhítésének szándéka indította el a pszichológusi pályán. A náci koncentrációs táborban megélt időszakról szól A Döntés című, 2017-ben megjelent visszaemlékezéskötete, amely a The New York Times és a The Sunday Times sikerlistáján szerepelt. Második könyve Ajándék – 12 lecke, hogy miként menthetjük meg az életünket címen 2020-ban jelent meg.

Novák a kitüntetés átadása után csütörtökön elment az amerikai-mexikói határ kaliforniai szakaszán álló határfalhoz, ahol az MTI szemléje szerint az amerikai vám- és határőrség helyi ügynöke tájékoztatta őt a jelenlegi migrációs tapasztalatokról. Vagyis a „az elmúlt években egyre növekvő migrációs nyomásról” és arról, hogy „a fal ellenére Kaliforniában is többen próbálkoznak”.

A köztársasági elnök Egyesült Államokbeli látogatásának hivatalos programjai hétvégén Los Angeles-ben folytatódnak, ahol egyetemen tart majd előadást a magyar családtámogatás lépéseinek tapasztalatairól, találkozik a nyugati parton élő magyar tudósokkal, helyi zsidó közösségi vezetőkkel, majd vasárnap részt vesz a református magyar közösség családi napján is. Kaliforniából aztán az Egyesült Államok közép-nyugati államaiba utazik, ahol szintén találkozik a helyi magyarok szervezeteinek képviselőivel.

Eddig New Yorkban volt, ahol felszólalt az ENSZ Közgyűlésén és azt követelte, amit Magyarország szeptember közepén még megvétózott.

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!