Oroszország legtávolabbi, szegényebb részein közel sem tűnik annyira „részlegesnek” a mozgósítás

Második napja zajlik a „részleges mozgósítás” Oroszországban, amit szerda reggel jelentett be Vlagyimir Putyin. A hivatalos kormányzati tájékoztatás szerint 300 ezer embert terveznek behívni, és csak olyanokat, akiknek van katonai tapasztalata, ugyanakkor már most számos jel utal arra, hogy ennél jóval több embert érinthet a mozgósítás.

A hivatalos számmal szembeni bizalmatlanságot fűti az is, hogy a mozgósításról szóló, Putyin által aláírt rendelet egyik pontját titkosították, a többi pont pedig pont annyira szellősen fogalmaz, hogy az orosz hatóságok szabadon interpretálhassák, kiket lehet behívni. A külföldre űzött Novaja Gazeta már csütörtökön arról írt egy név nélkül nyilatkozó orosz tisztviselő beszámolójára hivatkozva, hogy akár egymillió embert is elvihetnek a rendelet alapján.

Az orosz védelmi minisztérium pénteki posztja alapján mentességet kaphatnak majd az IT-szektor alkalmazottjai, a pénzügyi és telekommunikációs szektorban dolgozók, és az újságírók, ami Oroszországban mára szinte kizárólag a propagandabirodalom tagjait takarja.

Arról, hogy hogyan zajlik a sorozás, egyelőre kevés konkrétumot tudni. A maradék független orosz sajtó nagy részét a hábor „különleges katonai művelet” kezdetén ellehetetlenítették, így főleg helyi beszámolókra, Telegramra és Twitterre feltöltött posztokra és videókra lehet támaszkodni, de ezek eléggé egy irányba mutatnak: hogy míg a nagyvárosokban tényleg csak részleges mozgósítás zajlik, a távolabbi régiókban ennél sokkal nagyobb léptékben visznek el férfiakat a frontra.

Az orosz politikával foglalkozó kutató, egykori újságíró, Kamil Galeev is arról írt Twitterén, hogy nincsenek még konkrét adataik, de az elérhető jelek alapján a mozgósítás különösen visszafogottan zajlik Moszkvában és Szentpéterváron, ugyanakkor teljes mozgósításról van szó a távoli vidékeken, főleg melyekben nagy számmal vannak jelen etnikai kisebbségek.

Feltevését a nap folyamán számos videó erősítette. Ez a felvétel például a beszámolók szerint a Jakutszk városában zajló mozgósítást rögzítette csütörtökön, bár fontos megjegyezni az összes ilyen videónál, hogy ezek valódiságát nem ellenőrizhették független források:

Jakutszk több mint 8800 kilométerre van Donyecktől és a fronttól, ahova ezeket a férfiakat jó eséllyel egy rövid kiképzés után vezényelni fogják.

Igazából persze semmi meglepő nincs abban, hogy az orosz vezetés elsősorban e távoli vidékeiről vihetnek majd el sokakat katonának. Egyrészt itt sokkal kevésbé kell tartania Moszkvának a politikai következményektől, míg a nagyvárosokból tömegesen elvitt férfiak hozzátartozói jóval erőteljesebben tudnának tiltakozni. Ráadásul e távoli régiók lakói már eddig is felül lehetettek reprezentálva a hadseregben.

Nem sokkal az Ukrajna ellen indított orosz invázió kezdete után írtunk arról, hogy az első kiszivárgott adatok alapján főleg a szegényebb, távoli vidékek etnikai kisebbségeiből kerülhetnek ki a meghalt orosz katonák. A háború első szakaszában elérhető adatokból látszott, hogy sok katona halt meg olyan területekről, mint Burjátföld, Kalmükföld vagy Dagesztán. Mint akkor is írtuk, Az Oroszországi Föderációnak összesen 65 úgynevezett szubjektuma van, és ezek közül 21 köztársaság, melyek eredetileg az elsősorban nem orosz etnikumú területeket fedték le. És szakértők szerint orosz hadsereg alsóbb pozícióit ezekből a régiókból érkező …read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!