Szupernóva-temetőt vizsgáltak egy rádióteleszkóppal

 

A CSIRO (Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet) számolt be arról a kutatásról, amelyet az ASKAP, az Ausztrál Négyzetkilométeres Hálózat rádióteleszkóp-rendszere, és a Parkes Rádióteleszkóp segítségével végeztek a Macquarie Egyetem és az olasz Nemzeti Asztrofizikai Intézet kutatói. A felvételen a Tejútrendszer egy részét láthatjuk, s ez az eddigi leginkább részletgazdag kép, amely csillagok keletkezését és halálát is ábrázolja. Egy két évig tartó égboltfelmérő projekt keretében a teljes déli félteke égboltjáról hasonló képeket fognak alkotni a szakemberek. A felmérés során az Univerzum fejlődését térképezik fel, a mostani felvétellel viszont arra találhatnak választ a csillagászok, hogy hol lehetnek vajon a szupernóvák maradványai?

A Tejútrendszer kora miatt rengeteg egykori szupernóva maradványát kellene észlelnünk, ám eddig csak a modellek által jelzett mennyiség alig ötödére sikerült rábukkanni annak köszönhetően, hogy nem voltak kellően érzékenyek a teleszkópjaink. A kutatást vezető Andrew Hopkins professzor elmondta az ábrázolt rádió tartományú sugárzásról: „Az új kép a Tejútrendszer egy olyan részét mutatja, amelyet csak rádióteleszkóppal tudunk vizsgálni. Itt a haldokló, illetve a születő csillagok közti teret kitöltő hidrogéngáz, valamint a szupernóvák után maradt forró gázbuborékok kiterjedt kibocsátása látható. Több mint 20 lehetséges, új szupernóva-maradványt sikerült azonosítanunk a képek összegzésével.”

Míg a nyitóképen egymás mellett látható a kétféle rádióteleszkóppal készült felvétel, itt a már kombinált képet figyelhetjük meg. A felvételen a buborékszerű alakzatok a szupernóvák maradványai, a zöldes szín a csillagok közti port jelzi. A kép a Tejútrendszer teljes területének mindössze 1 százaléka!
Forrás: R. Kothes (NRC) and the PEGASUS team.

A különböző rádióteleszkópokkal készült felvételeket kombinálva érték el a szakemberek a kiváló felbontást és rendkívüli pontosságot. A teljes projekt a mostani felvétel méretének mintegy százszorosa lesz majd, és az egész Tejútrendszert fogja ábrázolni. A szakemberek úgy vélik, ezen a teljes képen még vagy 1500 eddig ismeretlen szupernóva-maradványt találnak, amelyek megismerésével galaxisunk történetének fontos részleteit érthetjük majd meg.

The post Szupernóva-temetőt vizsgáltak egy rádióteleszkóppal first appeared on National Geographic.

…read more


Source:: National Geographich

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!