Barátok és ellenségek

Jó reggelt, új hét, megszokott napindító hírlevelünk, azaz egyetlen levélben az elmúlt hétvége össze fontosabb-érdekesebb tartalma. Ha minden igaz, kevésbé csapadékos, de hűvösebb hét állt előttünk, ilyen előrejelzések mellé ajánljuk külön is ezt a négy cikkünket:

Hírleveleinkre itt lehet feliratkozni.

Az élet itthon

Szokatlanul éles harc indult a Semmelweis Egyetem rektori posztjáért. Merkely Bélát, a járvány alatt országosan ismertté vált kardiológust egykori szövetségese, az orvosi kar dékánja hívta ki. Kellermayer Miklós nem finomkodik, a széles nyilvánosság előtt beszél Merkely félelemkeltő stílusáról, és bírálja a „rangsorfetisizmust”.

A Himnusz megalkotásának 200. évfordulóját ünnepeltük a hétvégén, a Qubit cikkéből kiderül minden, amit a költemény történetéről tudni érdemes, és a jeles alkalomra természetesen rárepült Orbán Viktor is, aki nem túl meglepő módon a „brüsszeli bürokratákat” gyalázta a szatmárcsekei református templomban.

Írtunk arról, hogy egy ötéves kislány megerőszakolásából csinál politikát Újpesten a DK-Fidesz tandem, és beszámoltunk arról is, hogy a belépőjegyek ára mellett 200 forintos vizitdíjat is fizethetnek ezentúl a Lupa-tó strandolói, valamint arról, hogy a világ legnevesebb szállodaláncai a jelek szerint cseppet sem bánják, ha márkanevüket kell adják a NER iparági terjeszkedéséhez. Varga Judit pedig bejelentette, hogy életbe léptek a nyelvvédő fogyasztóvédelmi intézkedések.

A jelek szerint az egész erasmusos-uniós kutatási támogatásos botrány sem rázta meg különösebben a kormányt, legalábbis Navracsics Tibor már arról beszélt, hogy szerinte sokasodnak az érvek az ELTE, a BME, a Képzőművészeti Egyetem vagy a Zeneakadémia modellváltása mellett. Hasonlóan, Csák János miniszter is óriási javulást lát az alapítványi kézbe adott egyetemeknél.

Emellett írtunk arról, hogy

A háború

Ha érteni akarjuk a szomszédunkban zajló háborút, muszáj ismerni a történelmi előzményeket is: idén jelenik meg újra itthon Timothy Snyder történész 2010-es könyve, a Véres övezet, melynek egy fejezete alapján Ács Dániel írt arról, hogy Sztálin 1932-ben és 1933-ban hogyan éheztetett halálra tervezetten több millió ukrán parasztot.

Írtunk az aktuális háborús fejleményekről is, például hogy offenzívát indított az orosz hadsereg Ukrajna déli részén, a részben megszállt Zaporizzsja megyében, továbbá hogy …read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!