Nem szereti, de nem vétózza az Ukrajnának szánt EU-s fegyverpénzt a magyar kormány

Szijjártó Péter az EU-s külügyminiszterek brüsszeli találkozójának szünetében kijelentette, hogy a magyar kormánynak ugyan nem tetszik, hogy az EU-s tagállamok még több pénzt adnak fegyvervásárlásra Ukrajnának,

“de a döntést nem akadályozzuk meg”.

Ezzel megszületett az elvi megállapodás, hogy az úgynevezett Európai Békekeretből további 500 millió eurót kap Ukrajna, amelyekből fegyvereket vásárolhat. A keret nem az EU költségvetéséből való, azt a tagállamok kormányközi megállapodás alapján töltik fel.

A magyar kormány azt sem akadályozta meg, hogy további 45 millió eurót adjanak a tagállamok ukrán katonák kiképzésére – bár a konkrét programokban a magyar honvédség nem vesz részt.

Korábban külföldi források alapján elterjedt a sajtóban, hogy a magyar kormány megvétózhatja a félmilliárd eurós fegyverkezési támogatást, ám ezeket a híreszteléseket Szijjártó hazugságoknak nevezte. Minden jel szerint a magyar kormány tartózkodni fog a szavazáskor, hétfőn még csak a politikai megállapodás született meg az ügyben.

Szijjártó azt mondta, hogy a magyar kormány a béke pártján áll, és a békével összeegyeztethetetlen minden fegyverszállítás. (Arra nem tért ki, hogy a nyugati fegyverszállítások leállítása az oroszok győzelmét hoznák, azaz az így elért béke lényegében orosz katonai győzelmet jelentene.)

Két fenyegetés

A magyar külügyminiszter azt mondta, hogy amennyiben a kárpátaljai magyar kisebbség helyzete nem javul, akkor a magyar kormány a továbbiakban “nehezebben tud majd” olyan döntéseket meghozni, amelyek Ukrajna támogatását jelentik, és a magyar kormányra terhet raknak. Szijjártó emlékeztetett, hogy a magyarok helyzete romlik, mert tanárokat bocsátanak el indoklás nélkül, és magyar nemzeti jelképeket vetetnek le helyi szervezetekkel.

A külügyminiszter egy másik fenyegetése Brüsszelnek szólt, ahol az Európai Bizottság már készíti elő a 10. szankciós csomagot Oroszországgal szemben. A magyar kormány szerint a szankciók általában is rosszak, de arról szó sem lehet, hogy a magyar – orosz nukleáris együttműködést a lehető legkisebb mértékben is korlátozza az újabb csomag.

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a 10. csomagban, de a hétfői ülésen több tagállam, és a videón bejelentkező ukrán külügyminiszter is szorgalmazta, hogy a Roszatom ellen is kellene szankció. A múlt héten a Washington Post leplezte le, hogy a Roszatom az orosz hadiipar fontos beszállítója.

Ugyanakkor Paks I-re üzemanyagot szállít a Roszatom, Paks II-t pedig az orosz vállalattal akarja felépíttetni a magyar kormány. Úgyhogy hasonlóan az olajembargóhoz, legalább mentességet akar elérni Budapest, különben vétóval fenyegeti a 10. csomagot.

A külügyminiszterek Irán elleni újabb szankciók bevezetéséről is megegyeztek, a tüntetők elleni brutális kormányzati fellépés megtorlásául.

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!