Európa soha nem volt keresztény, az emberi szabadság pedig néha épp azáltal fejlődött, hogy a katolikus egyház ellene volt

A magyarországi katolikus püspökök alapszabálya, hogy nem kritizálják a kormányt, csak az ellenzéket. Az azóta nyugdíjba ment Beer Miklós nevéhez fűződik szinte az összes eltérés a főszabálytól, de – ahogy azt nevek említése nélkül később felidézte – a 2018-as választások előtt rá is rászóltak, hogy „fogja be a száját”. Jellemző epizód még, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megvárta a 2022-es választásokat, és csak utána ismerte el, hogy bajok vannak a közoktatásban.

Van azonban egy magyar vallási vezető, aki szabadon beszélhet, mert a kormánya nem fenyegeti pénzmegvonással, ha nem a szája íze szerint nyilatkozik. Német László egy misszós szerzetesrend tagjából lett a vajdasági Nagybecskerek püspöke, majd nemrég az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának első alelnökévé választották. Ahogy ő jellemzi magát, „egy egyszerű falusi püspököt a világ végéről”. 2022-ben Ferenc pápa Belgrád metropolita érsekévé nevezte ki, vagyis

gyakorlatilag a szerb katolikus egyház vezetője lett, kétszeresen is kisebbségiként. Hiszen egyrészt határon túli magyar, másrészt katolikus vezető egy ortodox országban.

Kinevezési ünnepségén ott volt Porfirije pátriárka és Erdő Péter bíboros is. Nem sokkal ezután Német László a Telexre írt karácsonyi cikket, ami eleve elképzelhetetlen a szinte kizárólag a kormánypropagandának interjút adó püspökök országában. Írásában feltette a kérdést: „Mit jelent számunkra az, hogy Jézus jászola mellett egyetlen fehér, keresztény, európai polgári személyt sem látni?”

A Szemlélek keresztény portálnak adott videóinterjújában is kitér rá, hogy „Európa az egyetlen földrész, ahol az ember képes kizárni az Istenbe vetett hitet az életéből. A többi kontinensen a vallás elválaszthatatlanul hozzátartozik a kultúrához. Csak az európai ember képes úgy élni, mintha Isten nem is volna. Európa az én felfogásom szerint soha nem volt keresztény. Az élet mutatja meg, hogy mennyire keresztény egy társadalom. Egy társadalom, amelyik kirekesztő, amelyik nem tud mit csinálni a kisebbségekkel, az idegenekkel, a menekültekkel, az számomra távol van a kereszténységtől.”

Mifelénk szintén ritkaság – pedig a hitelességhez és egyáltalán, az egészséges kommunikációhoz elengedhetetlen lenne –, hogy néha kritikus a saját intézményével szemben is. A Szemléleknek például azt fejtegeti, hogy az emberi szabadság különös módon néha épp azáltal fejlődött, hogy a katolikus egyház ellene volt. A vesztfáliai békét elhozó egyezményt a világ akkor meghatározó vezetői közül például egyedül a pápa nem írta alá. Ugyanakkor azt is kiemeli, hogy mégis leginkább a kereszténység teremtette meg azt a légkört, amiben mindenről lehet szabadon beszélni.

A kommunikációban is Jézus a legfőbb példakép, aki semmilyen intézményt nem támogatott, „annyira szabad volt, hogy szabadon beszélt mindenről”.

Német felszólalt a politikai skatulyák ellen is: „Ez a beteges jobboldali-baloldali, liberális-konzervatív, polgári, európai, keresztény meg hasonlók, amiket annyira szeretnek még a futballmeccsek kapcsán is összevissza emlegetni, semmi nincs ebben, ami a keresztény vallással közös.” Német szerint fontos lenne a keresztényeknek olyan platformot találniuk, amelyen fel tudnak szólalni, jelezve, hogy ez nem keresztényi.

Tanulságos, amit az …read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!