Régebben Nietzschéért, mostanában inkább Putyinért rajongott a 30 év után letartóztatott maffiafőnök

Bár csak nyolc általánost végzett, olvasott ember Matteo Messina Denaro, a szicíliai maffia rettegett főnöke. Múlt hétfőn, harminc év bujkálás után fogták el, azóta megtalálták rejtekhelyeit is, ahol érdekes tárgyakra bukkantak. Többek közt rengeteg könyvre, a maffiát és a Corleone-klánt éltető dekorációs tárgyakra, illetve Hitler és Putyin életrajzára.

Denaro nagyon szereti a könyveit, amikor egyik búvóhelyéről a másikra költözött, magával is vitte mindet. Legutóbbi rejtekhelyén, ahol elfogása előtt bujkált, a rendőrök regényekre, filozófiai művekre, aktuálpolitikával foglalkozó írásokra bukkantak. És több életrajzi könyvre a múlt és a jelen autokrata vezetőiről.

Az olasz Corriere della Sera szerint a hatóságok tudtak róla, hogy az irodalom, a kultúra nagy rajongója, volt alkalom, hogy ezt meg is próbálták felhasználni ellene. 2004 és 2006 között Denaro levelezett Antonino Vaccarinóval, aki szülőfaluja, Castelvetrano polgármestere volt egykor, és aki apja, Don Ciccio Messina Denaro bizalmasa volt. Vaccarino azonban a hatóságoknak dolgozott, és a levelezés célja az volt, hogy segítsen elfogni a bujkáló maffiafőnököt. A levélváltás során Denaro kérkedett műveltségével, azzal, hogy milyen jártas a latin irodalomban. Olyannyira jó stílusban írt, hogy sokan úgy vélték, leveleit talán nem is ő maga fogalmazta. Ezekben idézte Jorge Amadót, Horatiust és Vergiliust is.

Denarónak nagy fájdalma volt, hogy autodidakta módon kellett megszereznie tudását, egy ponton ír is róla, mennyire megbánta, hogy nem tanult. Mint írja, bár jó tanuló volt, más foglalta le akkoriban a figyelmét. Bár sokat olvas, maga is belátja, hogy tudása gyakran felszínes, és hiányoznak hozzá az alapok.

Az olasz hírügynökség, az Ansa szerint gyerekkori barátai tanúvallomásaikban szintén művelt emberként írták le a maffiafőnököt, aki Nietzschét és dél-amerikai írókat olvasott. Azt mondták, néha olyan írásokat idézett, amit ők már nem is értettek.

Bernardo Provenzano szicíliai maffiafőnök letartóztatása után Denaro közölte Vaccarinóval, hogy többé nem hall felőle. Miután rájött, hogy levelezőpartnere elárulta, már nem klasszikusokat idézett neki, hanem fenyegető üzenetet küldött neki, amiben gyakorlatilag azt írja, előbb-utóbb meg fogja fizetni az árat az árulásáért.

A könyvek mellett találtak más érdekes tárgyakat is a nyomozók Denaro búvóhelyén. A hűtőn például egy olyan hűtőmágnes volt, melyen Marlon Brando látható a Keresztapából Don Corleone szerepében. Arcmása alatt „A keresztapa én vagyok” felirat olvasható. A falakon plakátok lógtak a trilógia másik fontos szereplőjével, Al Pacinóval.

A klinikán, ahova rákbetegsége miatt járt, szintén kifinomult, mindig elegáns, jól öltözött, udvarias férfiként emlékeznek rá. Azt nem tudták, hogy valójában kicsoda, számukra csak egy jó modorú páciens volt.

De tűnhet bármilyen kellemes társaságnak, Matteo Messina Denaro valójában akkor is csak egy gyilkos.


A Wired olasz oldala összeszedte, kiknek a haláláért felelős a maffiavezér.

  • 1991-ben Matteo Messina Denaro nevéhez kötötték egy szicíliai szállodatulajdonos, Nicola Consales meggyilkolását. A férfi bűne az volt, hogy túl sokat panaszkodott amiatt, hogy a maffiózók és barátai gyakran gyakran látogattak a szállodájába.
  • A rá következő évben más palermói maffiózókkal …read more

    Source:: 444.hu

          

    (Visited 1 times, 1 visits today)
    Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!