Úgy néz ki, hogy Olaf Scholz végül ráengedi a Leopardokat az oroszokra

Hetek óta nyugati politikusok, szakértők és szervezetek sora követeli egyre hangosabban a német kormánytól, hogy engedje Leopard 2 típusú tankjait harcolni Ukrajnában, az oroszok ellen.

Olyan tankgyártó nemzetek is sürgették Berlin jóváhagyását, mint Franciaország és az USA, amelyek a legmodernebb, kategóriájukban a német Leopardhoz mérhető tankokat képesek előállítani.

Az ukrán kormány is a németet sürgeti, nem másokat, hogy adjon tankot, vagy legalább engedje, hogy más adjon Leopardot nekik – a német kormány jóváhagyása nélkül senki sem adhatja tovább a sajátjait sem.

Lengyelország kedden kérte hivatalosan a német kormánytól, hogy a sajátjaiból 14 darabot átadhasson Ukrajnának. Hétfőn a német külügyminiszter azt mondta, ha a lengyelek hivatalosan kérik, akkor a berlini kormány nem áll ellen, majd Olaf Scholz kancellár szóvivője rögtön lehűtötte a kedélyeket, mondván, nincs erről még döntés. Korábban a spanyol kormány 40-et ígért a saját Lepoardjaiból Ukrajnának, de Madrid még nem fordult exportengedélyért Berlinhez, ahogy a néhány darabot belengető dán és finn kormány sem.

Kedd este a Spiegel és a Politico is saját német kormányzati forrássaira hivatkozva azt írta, szerda kora délután a kancellár bejelenti, hogy enged a lengyel kérésnek, sőt akár németországi tankok átadását is bejelentheti. A hírt hivatalosan még nem erősítették meg.

Miért a Leopardot kéne adni?

Elsősorban azért, mert jó, és nagyon sok van belőle.

Több mint 2000 darabot állítottak már rendszerbe közülük a világon, és a legnagyobb részük Európában van. Ez azért fontos, mert az amerikai Abrams tankokból sokkal kevesebb van Európában, és a fegyverzettel együtt 70 tonna körüli járműveket bonyolultabb és sokkal drágább lenne Ukrajnába szállítani. Ráadásul az Abrams kerozinnal megy, a Leopard viszont dízellel, és mivel könnyebb, mint az amerikai, valamivel kevesebbet is fogyaszt. Az ukrán hadsereg dízelt sokkal könnyebben tud szerezni és szállítani, mint kerozint, utóbbira nincs felkészülve.

Ennél is fontosabb, hogy a Leopardokból nemcsak sok van Ukrajnához viszonylag közel, de folyamatosan gyártják is ezeket, és van alkatrész-utánpótlás. Ez kevésbé mondható el a francia Leclerc tankokról, amelyeket 2008-ig gyártottak, és még csak tervezik egy újabb verzió sorozatgyártását, ráadásul sokkal kevesebb van belőle – mintegy 400 darab Franciaországban, és valamivel kevesebb az Emirátusokban.

A Leopard további nagy előnye, hogy egy csomó európai hadseregben rendszeresítve van, így az európaiak könnyen megszervezhetik az ukrán katonák kiképzését, és a Leopardhoz használt lövedékekből is rengeteg van felhalmozva, szintén főként Európában.

Zelenszkij ukrán elnök azt mondta nemrégiben, ha az ukrán hadseregnek lenne 300 modern nyugati tankja, akkor még az idén ki tudnák verni az oroszokat egész Ukrajnából. Eddig összesen 14 darab tankra kapott biztos ígéretet, Nagy-Britanniától, Challenger 2 típusból. Ebből összesen 450 készült, 2003-ig tartott a sorozatgyártás, és majdnem mind a brit hadseregben szolgál, kivéve azt a 38 darabot, amit Ománba exportáltak. Ez is jó az ukránoknak, de meg sem közelíti azt az utánpótlási, javítási és mennyiségi potenciált, amit a Leopardok képviselnek.

Van vagy nincs a németeknek?

A gyártó Reihnmetall azt állítja, hogy a modernebb, …read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!