A NOB engedi, hogy orosz és fehérorosz sportolók Ázsiában versenyezzenek

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hozzájárult ahhoz, hogy orosz és fehérorosz sportolók Ázsiában versenyezzenek.

A NOB szerint a végrehajtó bizottság az ülésén többek között az Ázsiai Olimpiai Tanács (OCA) javaslatáról tárgyalt, ami lehetőséget biztosít az orosz és fehérorosz sportolók visszatérésére a nemzetközi porondra. A NOB keresi annak a lehetőségét, hogy a két ország sportolói, akiket az ukrajnai háború miatt a legtöbb eseményről kitiltottak, semleges státusban részt vehessenek a 2024-es párizsi olimpián. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mostani álláspontja szerint egyetlen sportolót sem lehet megfosztani a versenyzés lehetőségétől pusztán az útlevele miatt.

A végrehajtó bizottság azután határozott a nyitás mellett, hogy egyeztetett a versenyzők, a nemzetközi szövetségek és a nemzeti olimpiai bizottságok képviselőivel. Az orosz és fehérorosz sportolók versenyzésének feltétele, hogy nem támogathatják aktívan az ukrajnai háborút és teljes mértékben megfelelnek a doppingellenes szabályoknak.

A 2024-es olimpiára már több sportágban is elkezdődött a kvalifikáció, de az még mindig nem tisztázott, hogy a két ország sportolói miként vehetnek ráészt a kvalifikációs versenyeken.

A NOB ugyanakkor továbbra is fenntartja azt az intézkedést, miszerint a két ország nem rendezhet nemzetközi viadalokat.

A jövő évi párizsi olimpiát július 26. és augusztus 11. között rendezik, majd augusztus 28-tól szeptember 8-ig tart a paralimpia. (MTI)

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!