Az USA történetének legidősebb fegyveres ámokfutója volt a kaliforniai lövöldöző

Legutóbb a hétvégén rázta meg az Egyesült Államok – és a világ – közvéleményét két olyan tragédia is, ami rávilágított arra, hogy milyen veszélyekkel jár, ha egy országban alkotmányos jognak tekintik a szabad lőfegyverviselést. A jelentős ázsiai gyökerű közösségnek otthont adó Kalifornia államban most ünnepelték a szilveszter távol-keleti megfelelőjét, a holdnaptárhoz igazított holdújévet, ami mozgóünnep, és idén január 22-ére esett. Vagyis csak ünnepelték volna, mivel két lőfegyveres tömegmészárlás is beárnyékolta a nyúl évének eljövetelét.

A Los Angelestől kőhajításnyira fekvő Monterey Park városában helyi idő szerint szombaton – vagyis még január 21-én – 22 óra 22 perc körül egy 72 éves, Kínából származó Huu Can Tran nevű férfi 12 emberrel végzett hidegvérrel, 9 másikat pedig súlyosan megsebesített a munkahelyén, egy táncstúdióban, ahol újévköszöntő mulatságot tartottak. A Star Ballroom Dance Studio újévi mulatságán főként idősebbek vettek részt, így az áldozatok többsége is legalább középkorú volt. Monterey Park városában pedig főként Ázsiából származó amerikaiak élnek, így az áldozatok is közülük kerültek ki.

Amikor a teherautósofőrként dolgozó, és az amerikai beszámolók szerint táncot is oktató, vélhetően féltékenységből vagy valamilyen egyéb személyes konfliktus miatt beinduló Tran végzett munka- és törzshelyén, a kocsijával átment a közeli Alhambra városába, hogy egy másik törzshelyén folytassa a vérengzést. Azonban a családi vállalkozásként működő Lai Lai Ballroom & Studio üzemeltetője, a 26 éves Brandon Tsay – aki saját bevallása szerint még sosem fogott előtte lőfegyvert a kezében – lefegyverezte, majd el is üldözte, és még a fegyverrel a kezében értesítette a rendőrséget.

Tran megfogadta a fegyverét ellene fordító fiatalember tanácsát, és elmenekült. Fél nappal az éjszakai ámokfutás után a hátrahagyott félautomata fegyvere forró nyomán elindulva megtalálták a hatóságok, azonban még azelőtt fejbe lőtte magát a fehér furgonjában, hogy a rendőrök akcióba léptek volna, így nem tudták kihallgatni. Egyelőre az indítékait sem sikerült megfejteni, ezért az a Szövetségi nyomozó Irodát, azaz az FBI-t is bevonták a nyomozásba.

A gyilkos fegyver egyébként egy kibővített tárral felszerelt, félautomata 9 milliméteres MAC-10 géppisztoly volt, amit gyakran vetettek és vetnek be a Los Angeles-i háborúzásaik során a rivális utcai bandák, ezért Kaliforniában régóta illegálisnak számít, de más hasonlóan különleges darabok is voltak a kocsija és a lakókocsija átkutatásakor talált fegyvergyűjteményben.

Huu Can Tran egy ismerősei szerint zárkózott, senkiben sem bízó, mogorva és kifejezetten paranoid férfi volt, aki 2005-ben vált el feleségétől négy év házasság után, és később sem kötötte össze az életét mással. A magányos férfi azzal próbált imponálni a nőknek, akikhez közeledni szeretett volna, hogy ingyen táncórákat adott nekik, volt feleségét is a mészárlás későbbi helyszínén ismerte meg. Vannak, akik szerint az idős férfi féltékenységből cselekedett, és a felesége volt az egyik célpontja, azonban a hatóságok ezt az elméletet nem erősítették meg. Ahogy azt sem árulták el, hogy az ámokfutó exfelesége ott volt-e a helyszínen, és azt sem, hogy a támadás áldozata-e az asszony, vagy szemtanúként igénybe veszik-e az ügyben.

Ezen kívül még annyit közöltek az idős férfiről, …read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!