Beiktatták Új-Zéland új miniszterelnökét

Beiktatták szerdán Új-Zéland új miniszterelnökét, Chris Hipkinst. A 44 éves politikus azután vezetheti majd a szigetországot, hogy Jacinda Andern váratlanul lemondott. A ceremónián Hipkins Új-Zéland főkormányzója, Cindy Kiro előtt tette le a hivatali esküt.

Hipkins, Új-Zéland 41. miniszterelnöke beiktatási beszédében azt ígérte, hogy az „inflációs pandémia” sújtotta gazdasági életre fog koncentrálni. Ardern kormányában a rendőrségért, az oktatásért és a közszolgáltatásokért felelős tárcát vezette. A pandémia alatt nagyobb figyelem irányult rá, mivel fontos szerepe volt a koronavírus-járvány kezelésében. Alig kilenc hónap múlva általános választások lesznek Új-Zélandon, és a közvélemény-kutatási eredmények szerint Hipkins Munkáspártja lemaradhat a konzervatív ellenzék mögött.

Az ünnepségen egyúttal Carmel Sepuloni miniszterelnök-helyettest is beiktatták: személyében először töltheti be ezt a tisztséget egy csendes-óceáni szigeti, nevezetesen egy tongai származású politikus.

Jacinda Ardern váratlanul mondott le csütörtökön, öt és fél évi miniszterelnökség után. A 42 éves politikus azzal magyarázta döntését, hogy nagyon elfáradt a kihívásokkal teli elmúlt években, és szeretné egy ideig családjának is szentelni az életét. Lemondásakor azt írtuk, Jacinda Ardern a fenyegetések és a folyamatos zaklatás miatt dönthetett így. Áprilisig még folytatja munkáját a törvényhozásban.

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!