Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a görög kormány ellen egy lehallgatási botrány miatt

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be a görög kormány ellen szerdán az athéni parlamentben Alekszisz Ciprasz volt miniszterelnök, a Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) vezetője, azzal vádolva Kiriákosz Micotákisz konzervatív miniszterelnököt, hogy lehallgattatta politikai ellenfeleit.

Az ügy tavaly augusztusban robbant ki, amikor kiderült, hogy lehallgatták Níkosz Andrulakisz, a szocialista Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) vezetőjének telefonját. A múlt hónapban egy baloldali újság azt állította, hogy mintegy 30 embert, köztük miniszterek telefonját is lehallgatták. Ciprasz szerint a lehallgatási botrány a jogállamiság legdurvább megsértése az ország modernkori történelmében. A baloldali politikus szerint a jelenlegi kormányfő áll az ügy hátterében.

„Történelmi kötelességünk cselekedni” – mondta a volt kormányfő a bizalmatlansági indítvány beterjesztése előtt.

Micotákisz tagadja a vádakat. Elmondta, hogy nem tudott Andrulakisz lehallgatásáról, és akkor sem engedélyezte volna a megfigyelést, ha tőle kérnek engedélyt rá. Hozzátette ugyanakkor, hogy a politikus lehallgatása jogszerű volt.

Görögországban tavasszal tartanak parlamenti választásokat. A közvélemény kutatások szerint a Micotákisz vezette, jobbközép Új Demokrácia áll az élen. A kormánypártnak jelenleg 156 képviselője van a 300 fős parlamentben.

The post Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a görög kormány ellen egy lehallgatási botrány miatt first appeared on 24.hu.

…read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!