Egy svájci alapítványtól is kapott közel 900 millió forintot az ellenzéki propagandalap kiadója a választás előtt

A Magyarországra érkező külföldi támogatások összege meghaladta a 4 milliárd forintot – derül ki az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának honlapján publikált jelentésből, melyet a Nemzeti Információs Központ (NIK) készített el.

Az már tavaly novemberben kiderült, hogy legalább hárommilliárd forintot kaphatott a magyarországi baloldal az Egyesült Államokból, de a friss jelentés szerint az Action for Democracy által folyósított összeg nagyjából 160 millió forinttal több az eddig ismertnél. Az AfD – egy tavaly februárban alakult szervezet, amely bevallása szerint a demokratikus értékeket ápoló civileket és kezdeményezéseket támogat, ügyvezetője Korányi Dávid, aki Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója volt a Városházán – ennek az összegnek az 58 százalékát a Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt vezette Mindenki Magyarországért Mozgalom, kisebb részben egy másik civil szervezet (edemokrácia Műhely Egyesület) számára, míg a fennmaradó részt öt gazdasági társaságnak utalta el.

Az érintett cégek közül a legtöbbet, a források 34 százalékát, összesen kicsivel több mint egymilliárd forintot az Oraculum 2020 Kft. kapta, ami az Ezalenyeg.hu nevű ellenzéki propagandaportál kiadója. Az Oraculum 2020 Kft. tulajdonosa Páva Zoltán, akinek édesapja korábban MSZP-s országgyűlési képviselője és Komló polgármestere is volt, de ő maga is dolgozott a szocialistáknak. A lap az országgyűlési választást megelőzően 227 millió forintot költött hirdetésekre a Facebook adatai szerint.

Újdonság, hogy a jelentés szerint az Oraculum 2020 egy másik, az AfD-vel azonos célokkal működő svájci bejegyzésű alapítványtól további közel 900 millió forintot kapott. Az összegzés szerint így a Magyarországra érkező külföldi támogatások összege meghaladta a 4 milliárd forintot.

A jelentés szerint a folyósított összegek felhasználói olyan cégek voltak, melyek leginkább politikai elemzéssel és/vagy marketingtevékenységgel foglalkoznak. Ilyen a Hungaroplakát Reklám Kft., a közvélemény-kutatásokkal foglalkozó SzondaPhone Kft. és Publicus Kft., és a Datadat Kft., valamint több színpadtechnikával, hangosítással, rendezvényszervezéssel, marketingtevényeséggel foglalkozó cég. A Datadat-csoport – amely a volt Együtt-elnök Szigetvári Viktorhoz és Ficsor Ádámhoz, aki korábban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kabinetfőnöke, a Bajnai-kormányban pedig a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter volt, köthető, de a magyarországi cégekben Bajnai Gordon volt kormányfő is tulajdonos –kulcsfontosságú szereplő volt az ellenzéki kampányban, ezt Márki-Zay Péter is megerősítette.

A dokumentum szerint a külföldről származó forrásokat alapvetően a magyar választók véleményének, illetve a választások eredményének befolyásolására használhatták fel. A NIK megjegyzi, hogy a jogszabályok esetleges megsértésének vizsgálata,

az utalások mögötti szerződéses kapcsolatok ellenőrzése és értékelés az Állami Számvevőszék, illetve a NAV hatáskörébe tartozik, ezért átadja számukra a rendelkezésre álló adatokat.

Az alábbi cikkben foglalkoztunk először részletesen az ellenzék külföldi támogatásával:

Kapcsolódó
Nyilvános a titkosszolgálati jelentés: nem 1,8 milliárd, hanem 3 milliárd forintot küldött az Action for Democracy Magyarországra

Csak a Datadat-csoporthoz 1,5 milliárd forint jutott az összegből, egymilliárd pedig az Ez a lényeg nevű ellenzéki propagandalap kiadójához került.

The post Egy svájci alapítványtól is kapott közel 900 millió forintot az ellenzéki propagandalap kiadója a választás előtt first appeared on 24.hu.

…read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!