Megvizsgálták az aranyfiú múmiáját

 

CT-vel vizsgáltak meg egy ókori egyiptomi leletet, az úgynevezett aranyfiú múmiáját – számol be a Live Science. Az elemzésről beszámoló tanulmány alapján a múmiában 49 rejtett amulettet találtak, melyek közül több aranyból készült.

Az elhunyt holttestét elképesztő pompában helyezték nyugalomra, arcára például jól megmunkált aranymaszkot illesztettek, testét pedig dupla szarkofágba tették. A szakértők úgy vélik, hogy a fiú 15-16 éves korában halhatott meg. Maradványát 1916-ban fedezték fel az ország déli részén, azóta a leletet a kairói Egyiptomi Múzeum pincéjében őrizték.

A kutatók arra jutottak, hogy a 21 eltérő típusba besorolható amuletteket stratégiailag helyezték el a holttesten vagy a holttesten belülre. A mellüregében például egy aranyból készült, a Halottak könyvéből származó részletekkel díszített szkarabeusz, szájában pedig aranyozott nyelv található. Az is kiderült, hogy a fiú lábán szandál van, testét pedig egy páfrányfüzér borította.

Szahar Szaleem, a Kairói Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a múmia jól megmutatja a Ptolemaida-dinasztia időszakának halállal és túlvilággal kapcsolatos hiedelmeit. Az amulettekről a korabeliek úgy vélték, hogy segítenek a másvilágon, az aranyozott nyelv például a halál utáni beszédhez kellett. Azt nem tudni, hogy pontosan ki lehetett a fiú, de a sírmellékek alapján egyértelműen magas társadalmi státuszú volt.

The post Megvizsgálták az aranyfiú múmiáját first appeared on National Geographic.

…read more


Source:: National Geographich

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!