Navracsics szerint a kormány kész kivenni a politikusokat az egyetemi kuratóriumokból

A magyar kormány kész a jogszabályváltozásra annak érdekében, hogy a közalapítványi kuratóriumokban megszüntessék az összeférhetetlenséget – jelentette ki a Hvg.hu szerint Navracsics Tibor Brüsszelben.

A területfejlesztési miniszter két uniós biztossal, Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős, illetve Johannes Hahn költségvetésért felelős testületi taggal tárgyalt az Erasmus+, illetve a Horizon Europe programokról.

A találkozó után Navracsics Tibor magyar újságíróknak azt mondta, megállapodtak abban, hogy nem fenyegeti veszély azokat az oktatókat és kutatókat, akik jelenleg részt vesznek az Erasmus programban. Navracsics azt kérte, hogy egyértelmű kommunikációval segítse az Európai Bizottság az esetleges félreértések eloszlatását, és ugyanez vonatkozik a Horizon Europe kutatásfejlesztési programra is. A biztosok megnyugtatták a magyar minisztert, hogy a megfelelő portálokon az érdeklődők kimerítő tájékoztatást kaphatnak.

Az ügy előzménye, hogy az uniós források védelme érdekében a tagállamok többek között olyan döntést hoztak tavaly decemberben, hogy az EU nem köthet új szerződéseket a magánalapítványi formában működő egyetemekkel. Többek között azért, mert a kuratóriumokban kormánytagok és más politikusok is ülnek, és ez összeférhetetlenséget jelent.

Navracsics kiemelte, az Európai Bizottság számára fontos, hogy megítélésük szerint a politikusok szerepvállalása miatt a 21 alapítványi fenntartású egyetem közül 10 esetében vannak aggályok.

Részünkről nem akadály, ha az Európai Bizottság azt veti fel, hogy a politikusok ne lehessenek tagjai ezeknek a kuratóriumoknak, akkor szabályozással ezt is meg tudjuk oldani

– jelentette ki a miniszter, és hozzátette, hogy pontosítani kell a kuratóriumi mandátumoknak az időtartamát is.

The post Navracsics szerint a kormány kész kivenni a politikusokat az egyetemi kuratóriumokból first appeared on 24.hu.

…read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!