Ruanda lövéseket adott le a légterét állítólag megsértő kongói harci repülőgépre

Helyi idő szerint kedd este Ruanda lövéseket adott le a légterét állítólag megsértő kongói harci repülőgépre, tovább fokozva a feszültséget a két szomszédos közép-afrikai ország között.

A ruandai kormány szerint „védelmi intézkedéseket” tettek az ország légterébe behatoló Szu-25-ös csatarepülőgép ellen. Kigali felszólította a kinshasai vezetést, hogy hagyjon fel az agresszióval. A ruandai állami televízió egy felvételt is közzétett, amin a repülőre kilőtt lövedék látható.

A kongói kormány arra hivatkozott, hogy a ruandai támadás a kongói légtérben történt, a gomai nemzetközi repülőtér közelében. Szerintük a nagyobb károk nélkül leszálló harci repülőgépük nem sértette meg a szomszédos állam légterét. Kinshasa a történteket „háborús cselekménnyel felérő szándékos agressziónak” tekinti.

Az incidens egy héttel Ferenc pápa tervezett 3 napos kongói látogatása előtt történt. A katolikus egyházfő látogatásával az ország keleti végein zajló konfliktusra kívánja felhívni a figyelmet. A természeti erőforrásokban gazdag, nagy kiterjedésű közép-afrikai ország vezetése a keleti országrészekben tucatnyi fegyveres szervezettel harcol, az incidensek miatt diplomáciai válság is kialakult a szomszédos Ruandával, mivel a kinshasai vezetés szerint Kigali támogatja a Március 23. Mozgalom (M23) tuszi lázadószervezet vérengzéseket elkövető harcosait. (MTI)

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 2 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!