Több mint tízezer éves települést találtak Angliában

 

A Chesteri Egyetem és a Manchesteri Egyetem régészei egy kőkori vadászó-gyűjtögető közösség nyomaira bukkantak a kelet-angliai Scarborough közelében – számol be a Heritage Daily. A mezolitikum, azaz a középső kőkorszak idején, mintegy 10 500 éve a település egy tó egyik szigetén feküdt. A lelőhelyre utóbb tőzeg rakódott, ami segített megőrződésében.

Az ásatás során változatos leletek, köztük zsákmányállatok maradványai, csontból és agancsból készült eszközök és fegyverek, valamint a famegmunkálás nyomai kerültek elő. Dr. Nick Overton, a Manchesteri Egyetem munkatársa szerint nagyon ritkán fedeznek fel ennyire ősi leleteket ilyen jó állapotban. Nagy-Britannia területén a mezolitikum a fémek és az agyag megjelenése előtt zajlott, ezért rendkívül fontosak a szerves anyagok, így a csontok, az agancsok és a fa megtalálása a korszak megértésének szempontjából. Ezek a maradványok általában nem konzerválódnak.

A csapat arra jutott, hogy a korabeliek jávorszarvasra, gímszarvasra, hódra és vízi madarakra vadásztak. Az állatok maradványait szándékosan helyezték el a környező vizes élőhelyeken. Úgy tűnik, a korabeliek több díszes, csontból vagy agancsból létrehozott fegyvert szedtek szét, mielőtt kitették volna a környékre, ami arra utal, hogy szigorú szabályok vonatkoznak a maradványok kezelésére, és nagy becsben tartották az állatokat.

Dr. Amy Gray Jones, a Chesteri Egyetem munkatársa szerint az emberek hajlamosak azt hinni, hogy az őskoriak az éhezés határán álltak, egyik helyről a másikra vándorolva keresték az élelmet, és csak a mezőgazdaság megjelenésével alakult ki a letelepedés és a stabilabb életforma. „Itt azonban olyan emberekkel van dolgunk, akik a helyszínek és élőhelyek gazdag hálózatában éltek, időt szakítottak a tárgyak díszítésére, és volt egy különleges viszonyuk az elpusztult élőlénykehez és a számukra fontos tárgyakhoz” – mondta a szakértő.

The post Több mint tízezer éves települést találtak Angliában first appeared on National Geographic.

…read more


Source:: National Geographich

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!