Túl hamar előléptették a hajléktalanok bántalmazásával vádolt exrendőröket, mondja egykori felettesük

  • Vallomást tettek a kaposvári bíróságon azok az exrendőrök, akik az ügyészség szerint hajléktalan embereket bántalmaztak Mohácson.
  • A rúgás szerintük valójában kocogtatás volt, és a tömegoszlatásra kitalált gázspray-t is jogosan vetették be.
  • A kérdéses jelenetek egy részét ők maguk videózták le, de a bíróság csak a következő tárgyaláson fogja lejátszani a felvételeket.
  • Egykori feletteseik dicsérték a volt rendőröket, de a legmagasabb beosztású parancsnok szerint jobb lett volna, ha több tapasztalatot gyűjtenek, mielőtt előléptetik őket.
  • Az egyik sértettet személyesen fogja meghallgatni a bíró Mohácson.

Kocogtatásként, lökdösésként írták le a mohácsi exrendőrök, amit egyikük bakancsban csinált egy földön fekvő hajléktalan férfi fejével 2021 januárjában. Ugyanez az ügyészség szerint rúgás volt, ráadásul nem egyszeri alkalom. Folytatólagos bántalmazás miatt mindkettejükre három és fél év börtönt kértek, a most segédmunkásként és raktárosként dolgozó huszonéves férfiak viszont ragaszkodnak hozzá, hogy nem erőszakoskodtak.

Amikor elfogták őket, szinte mindent beismertek, majd az előkészítő tárgyaláson megtagadták a vallomástételt, így a csütörtöki első tárgyaláson hallhattuk először a saját verziójukat.

Elmondásuk szerint a kocogtatás-rugdosás után egy hónappal csapott le rájuk a terrorelhárítás. Éppen szolgálatban voltak, és hívásra indultak volna a kapitányságról, amikor lefogták és órákra megbilincselték őket. A Kaposvári Törvényszéken felolvasott vallomásukban hosszan részletezték, milyen megalázóan kezelték őket: a kihallgatás alatt is rajtuk hagyták a bilincset, többször fegyvert fogtak rájuk, telefonálni sem hagyták őket. Végül éjszaka, a hidegben kellett megvárniuk, amíg egyikük szülei odaértek Mohács közeléből.

Az ügyészség korábbi közleményéből kiderült, hogy azért szereztek tudomást a bántalmazásról, mert a két rendőrt titkosszolgálati eszközökkel figyelték meg. Nem tudni, ennek mi volt az oka.

A fej megkocogtatása lábbal

A vádiratban több bántalmazásról írnak, ezek néhány héten belül történtek, mindegyik késő este vagy éjszaka.

Az első esetről az egykori járőrök azt mondják, éppen megmenteni próbálták az út közepén magatehetetlenül fekvő férfit, nehogy elüsse egy autó. Kézzel nem szívesen nyúltak hozzá, állításuk szerint azért, mert annyira rossz állapotban volt, és mert tartottak a covidfertőzéstől is.

A másodrendű vádlott, M. Norbert először a lábát, majd a karját „kocogtatta”, de hiába, nem reagált. A „fejkocogtatással” szerinte nem okozhatott sérülést, mivel a férfi vastag sapkát viselt, de különben sem volt ilyen szándéka.

Szerencsére van bizonyíték, ami segíthetne eldönteni a kérdést: maguk a rendőrök készítettek videót az esetről, amit a bíróság csak a következő tárgyaláson fog levetíteni.

A fogyatékossággal élő, gondnokság alatt álló hajléktalan férfiról két héttel később újabb videót készítettek, amint este az utcán „léggitározik”. A vádlottak szerint ebben nem volt semmi kényszerítés, se ugratás vagy megalázás, egyszerűen észrevették az utcán, ahogy „koncertezik”, és megkérdezték, felvehetik-e.

A videót aztán egy munkatársuknak is továbbküldték, H. Patrik elsőrendű vádlott szerint csak azért, mert az illető nyomozó, nem dolgozik az utcán, és meg akarták neki mutatni, kiről van szó.

A gázspray-ről hallgattak

A telefon kamerája egy harmadik alkalommal is előkerült. Ekkor egy másik, idősebb hajléktalan férfi bartánője hívta ki a rendőröket, mert az illető …read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!