Vádat emeltek Szlovákiában „Zemplén grófnője” ellen

A Különleges Ügyészi Hivatal vádat emelt a Speciális Büntetőbíróságon Ľubica Rošková, a Smer (Robert Fico pártja) volt parlamenti képviselője ellen. Az Új Szó a szlovákiai sajtóhírek alapján azt írja, a „Zemplén grófnőjeként” emlegett nő ellen az uniós agrártámogatásokkal kapcsolatos pénzügyi támogatások elsikkasztása miatt folyik eljárás.

Ügye 2018-ban robbant ki, nem sokkal Ján Kuciak meggyilkolása után. Az oknyomozó újságíró utolsó cikke a halála után jelent meg, ebben írt olasz vállalkozók kelet-szlovákiai kétes mezőgazdasági üzleteiről. A Dennik N riportere azt feltélezte, kollégája meggyilkolásának hátterében az olaszok bosszúja állhat, de kiderült, a zempléniek szerint az olaszok jobban félnek a szlovákiai maffiától.

Először tehát a Dennik N írta meg, hogy Ľubica Rošková cége olyan földek után is felvette az uniós agrártámogatást, amelyek nem voltak a tulajdonában, nem is művelte azokat. Műholdas felvétek buktatták le, hogy pénzt vettek fel még egy leaszfaltozott parkolóra is, a volt politikus mégis tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korábbi vizsgálata ezt megerősítette.

A szlovák Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA) szerint célzott támogatási csalás történt a kelet-szlovákiai földterületekkel összefüggésben, Ľubica Rošková cége a Nagymihály melletti Vásárhely (Trhovište) használaton kívüli, eredetileg mezőgazdasági célokra használt falusi kisrepülőterére is igényelt agrártámogatást, noha a kifutópálya beépített területnek számít, nem lehet rá igényelni agrártámogatást. Ügye bekerült Szlovákia legnagyobb korrupciós botrányai közé. A Körkép írt arról, hogy Az Állítsuk Meg a Korrupciót nevű szervezet új weboldalán több mint 50 korrupciós ügy szerepel, több mint 100 érintettel, oligarchákkal, egykori titkosszolgákkal és politikusokkal, akik mellé Ľubica Rošková is felkerült.

The post Vádat emeltek Szlovákiában „Zemplén grófnője” ellen first appeared on 24.hu.

…read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!