Miért szaporodtak el annyira a terrortámadások Pakisztánban?

Nagyon elszaporodtak az utóbbi időben a gyilkos merényletek Pakisztánban. Legutóbb február 26-án robbant bomba egy zsúfolt bazárnál a délnyugat-pakisztáni Barkhanban, ahol legalább öt ember meghalt, és tizenhatan megsebesültek.

Pakisztán legnépesebb városában, Karacsiban alig több mint egy héttel korábban hajtottak végre merényletet a központi rendőrkapitányság ellen, amit iszlamista terroristák foglaltak el egy időre, hét ember vesztette életét. Január végén pedig az utóbbi évek egyik leghalálosabb merényletét hajtották végre Pesavárban. Egy olyan mecsetet támadott meg egy öngyilkos merénylő, mely szintén egy hatalmas rendőrségi épülethez tartozott. A halálos áldozatok száma meghaladta a százat.

Február 22-én Budapesten járt Bilaval Bhutto Zardari pakisztáni külügyminiszter, aki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel találkozott. Szijjártó hangsúlyozta, hogy a migráció hátterében álló okok súlyosbodnak, például a terrorfenyegetettség és a szélsőséges ideológiák térnyerése révén. A magyar külügyminiszter nagyrabecsülését fejezte ki Pakisztánnak az illegális migrációs folyamatok fékezésében és a terrorizmus elleni küzdelemben játszott szerepe miatt.

Máthé Zoltán / MTI Bilaval Bhutto Zardari pakisztáni külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatója Budapesten 2023. február 22-én.

A valóságban azonban az egymást követő pakisztáni kormányok tehetetlenül nézik, ahogy a civil lakosságot sújtó terrortámadások időről időre lendületet vesznek. Az Al Jazeera Inside Story című műsorában legutóbb tekintélyes biztonságpolitikai szakemberek erősítették meg, hogy a pakisztáni kormányok – részben a permanenssé váló politikai és gazdasági válság miatt – nem tudnak hatást gyakorolni ezekre a veszélyes folyamatokra, annak ellenére, hogy a pakisztáni hadsereg és biztonsági erők mindent megtesznek a terrorizmus megfékezése ellen. Imtiaz Gul, a pakisztáni Center for Research and Security Studies igazgatója példaként említette, hogy a száz halálos áldozatot követő január 30-i terrortámadásra a titkosszolgálatok már január 21-én figyelmeztettek.

Kik követik el a merényleteket és miért?

Arra a kérdésre, hogy milyen szélsőséges csoportok követnek el terrortámadásokat Pakisztánban, nehéz egyszerűen válaszolni. Vannak meghatározó erők:

  • a területen aktív az Iszlám Állam,
  • ahogy a szeparatista Beludzsisztáni Felszabadítási Hadsereg is,
  • a legmeghatározóbb mégis a Tehrík-e-Talibán Pakisztán (TTP) néven ismert csoport.

Ez utóbbi szunnita és szektás iszlamista csoportok ernyőszervezeteként írható le, gyakorlatilag az afganisztáni tálibok pakisztáni ikerszervezete. Működésének sajátossága, hogy a különböző, gyakran egymással is rivalizáló iszlamista fegyveres csoportok hol beleolvadnak, hol kiválnak belőle. A hozzáértők egy része úgy tartja, hogy az elmúlt nagyjából két évtizedben bár sok különböző szervezet hajt végre támadásokat, lényegüket tekintve ezek ugyanannak az egy dolognak az ágensei.

Hussain Ali / Anadolu Agency / AFP A pesavári mecsetben történt öngyilkos merényletben keletkezett károk 2023. január 31-én.

A TTP vagyis a pakisztáni tálibok 2007-ben jött létre, mert a különböző militáns csoportokat felbosszantotta, hogy a pakisztáni kormány az Egyesült Államokkal szövetkezve lép fel a terrorizmus ellen. A sok törvényen kívüli csoport ekkor megállapodott, hogy együttműködnek a kormánnyal szemben, és támogatják az afganisztáni tálibokat az amerikai és NATO-erőkkel folytatott harcukban. A szervezetről manapság már úgy beszélnek, mint amelyik a kormány megbuktatására és – az afganisztáni tálibokhoz …read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!