Covid-korrupcióval vádolják Malajzia volt miniszterelnökét

Anwar Ibrahim maláj miniszterelnök ahéten egy befektetői fórumon azt ígérte, hogy “félelem és részlehajlás”, illetve az érintettek rangjára és politikai kapcsolataira tekintet nélkül harcba száll a korrupcióval. Két napra rá a hatóságok vádat emeltek Ibrahim elődje, Muhyiddin Yassin ellen, aki a koronavírus-világjárvány kirobbanása idején volt az ország miniszterelnöke.

A hatóságok a járvány idején letárgyalt kormányzati szerződések ügyében gyanítanak korrupciót. A részletek nem ismertek, csak az, hogy négyrendbeli hatalommal visszaélés és kétrendbeli pénzmosás a vád, melyekért összesen akár húsz év börtönre is ítélhetik. A részletek hiányában azt persze nem tudhatjuk, hogy pontosan milyen ügyletek miatt emeltek most vádat Yassin ellen, mindazonáltal talán érdemes megjegyezni, hogy a világjárvány kitörése után a magyar kormány is bizniszelt Malajziában, Vinod Sekhar Kuala Lumpur-i üzletembertől közel 180 milliárd forint értékben szereztek be lélegeztetőgépeket, amikor éppen ez volt az aktuális üzleti lehetőség.

Sekhar irodáiban 2021-ben pénzmosás gyanújával razziáztak.

Yassin ügyében persze felmerül a leszámolás gyanúja is, maga az érintett is utalgatott rá, hogy ő semmi rosszat nem tett, csupán Ibrahim politikai bosszújának áldozata. Grace Lee Hooi Xean, a Malajziai Monash Egyetem közgazdasági tanszékének vezetője szerint a Yassin ellen vádat emelő Maláj Korrupcióellenes Bizottság (MACC) legalábbis papíron a kormánytól független intézmény, de a Yassin elleni vádemelés mindenképpen lehetőséget ad Ibrahimnak korrupcióellenes fellépése bizonygatására. “Ez azt a reményt keltheti az embereknek, hogy igenis el lehet érni eredményeket és fejlődést az országban” – mondta az Al Jazeerának.

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!