A brit és az ír flóra eddigi legátfogóbb felmérése

 

A Nagy-britanniai és Írországi Botanikai Társaság által készített, Növényatlasz 2020 címet viselő tanulmány szerint a változás hátterében a változó földhasználat, főképpen a szántóföldi gazdálkodás intenzívebbé válása és a vizes élőhelyek lecsapolása áll.
A Nagy-Britanniában valaha végzett legátfogóbb növényvilág-kutatás keretében az önkéntesek 3445 különböző fajról több mint 26 millió feljegyzést készítettek. A szóban forgó fajok közül 1692 őshonos (endemikus), 1753 pedig az ember által szándékosan vagy véletlenül elterjesztett (inváziós) növény volt.

A tanulmányból kiderült, hogy Nagy-Britanniában ma már több a betelepített, mint az endemikus növény. Sok faj azután terjedt el, hogy a kertekbe telepítették őket. A jelenlegi helyzetet az 1950-es években végzett vizsgálatokkal összehasonlítva kiderült, hogy az őshonos fajok 53 százaléka visszaszorult az elmúlt évtizedekben, miközben a betelepített fajok 58 százaléka terjedt a természetben.

Nagy-Britannia egyik legritkább hegyi növénye a Sagina nivalis.
Forrás: Sarah Watts

Míg a folyók és csatornák mentén élő endemikus fajok száma jócskán csökkent, az erdőben élő növények helyzete alig változott – mutatott rá a tanulmány. Emellett azok a fajok, amelyek egykor inkább az ország déli részén fordultak elő, ma már az északabbra eső területeken is elterjedtek. A kutatók a globális felmelegedéssel hozzák összefüggésbe a jelenséget.
A tanulmány szerzői szerint globális cselekvési tervre van szükség a trend megfordítására és a növényvilág helyreállítására.

The post A brit és az ír flóra eddigi legátfogóbb felmérése first appeared on National Geographic.

…read more


Source:: National Geographich

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!