A szigetlakó állatok kihalásának nagyobb az esélye

A német Integratív Biodiverzitási Kutatóközpont (iDiv) számolt be arról az új kutatásról, amelynek a Science folyóiratban közölt eredményei szerint a szigetlakó emlősállatok kihalása valószínűbb. A szigeteket evolúciós laborként is tekinthetjük, hisz ezek a környezettől elkülönülten, gyakorlatilag zárt körülmények közt élnek az itteni fajok, nem tudnak távoli rokonaikkal keveredni.

Általánosságban elmondható, hogy a nagy termetű kontinentális fajok szigetlakó rokonai kisebbekké válnak, erre példa a tizedére zsugorodott méretű törpemamut, vagy épp a törpevíziló. A kis termetű kontinentális fajok szigetlakó rokonai viszont gyakran óriássá válnak, egyes esetekben akár százszor nagyobbá is válhattak a kontinentális fajokhoz képest.

A német kutatók arra jutottak, minél inkább eltér a kontinenseken élő rokonaikétól a szigetlakók termete, vagyis minél törpébbek, illetve minél óriásibbak, annál nagyobb a kihalásuk esélye, különösen a modern ember megjelenését követően. E kihalási veszély fokozódott akkor, amikor az európai birodalmak terjeszkedése is megkezdődött.

A mindorói bivaly (Bubalus mindorensis) a Fülöp-szigetek egyetlen régiójában él, a kihalás szélén áll. Az állat igazán törpe, egy méteres marmagasságú, vagyis alig nagyobb egy kecskénél.
Forrás: idiv /  Gab Mejia / https://gabmejia.com/

 

A szigetek ugyan a szárazföldeknek mindössze 7 százalékát alkotják, ám a nem vízi fajok 20 százaléka él szigeteken, s a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) nyilvántartása szerint a kihalással fenyegetett fajok fele szigetlakó.

Minek tudható be ez a nagyobb fenyegetettség? Dr. Roberto Rozzi, a kutatás vezetője szerint az óriás termet a zsákmány nagy mérete miatt tűnik kívánatosnak a vadászok szemében, a kisebb termet pedig azért, mert könnyebb legyőzni őket, kevésbé veszélyesek.

A kutatók a vizsgálat során 1200 ma élő és 350 kihalt emlősfajt vizsgáltak meg, 182 sziget területéről. Ezek elemzéséből arra jutottak, hogy az óriás fajok kissé nagyobb eséllyel váltak veszélyeztetetté vagy már a kihalás áldozatává, mint a törpe fajok. 23 millió évre visszatekintve elemezték a szigetlakó fajok spontán kihalásának arányait, ebből arra jutottak, hogy az ember megjelenésééig ez globálisan azonos mértékű volt, ám amint az ember megérkezett e szigetekre, ott hirtelen az átlagos tízszeresére nőtt. Ehhez a felgyorsult kihaláshoz a vadászat is hozzájárult, de nagy szerepe volt az ember által végzett környezeti átalakításnak is. A szigetlakó fajok védelme érdekében fontos, hogy a természetvédelmi törekvések nagyobb teret kapjanak, legyen szó törpékről vagy óriásokról.

The post A szigetlakó állatok kihalásának nagyobb az esélye first appeared on National Geographic.

…read more


Source:: National Geographich

      

(Visited 1 times, 1 visits today)




Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!