Tízmillió gyerek van súlyos veszélyben a Száhel-övezetben

Tízmillió gyermeknek van égető szüksége humanitárius segítségre Burkina Fasóban, Maliban és Nigerben. A rászoruló gyerekek száma az elmúlt 3 évben megkétszereződött – hívta fel a figyelmet pénteki közleményében az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF.

Az egyre súlyosbodó helyzet a terjedő és mind brutálisabbá váló konfliktusok miatt alakult ki. A szomszédos országokban közel 4 millió gyermek van veszélyben a különböző fegyveres csoportok és a biztonsági erők közötti, határokon átnyúló összecsapások miatt.

A térségben a gyermekek egyre fokozottabban válnak fegyveres konfliktusok áldozataivá vagy fegyveres csoportok célpontjaivá – számolt be Marie-Pierre Poirier, az UNICEF Nyugat- és Kelet-Afrikáért felelős igazgatója. Felhívta a figyelmet, hogy a Száhel-övezet középső részén 2022-ben a gyermekek különösen sok erőszakos cselekménynek voltak áldozatai.

Burkina Fasóban az ENSZ adatai szerint tavaly az év első 9 hónapjában háromszor annyi gyerek életét oltották ki, mint az előző év hasonló időszakában. Legtöbbjükkel a falvaik ellen indított támadások során végeztek, vagy robbanószerkezetek, elhagyott robbanóanyagok ölték meg őket.

Fegyveres csoportok, amelyek ellenzik az állami oktatást, szisztematikusan felgyújtják és kifosztják az iskolákat, fenyegetik, elrabolják vagy megölik a tanárokat. Több mint 8300 iskolát zártak be az említett három országban, mert közvetlen célponttá váltak, elmenekültek a tanítók, földönfutóvá váltak a családok vagy a szülők féltek iskolába küldeni gyermekeiket.

A válságra sürgős humanitárius választ kell adni, továbbá hosszú távra szóló és rugalmas beruházásokra van szükség az alapvető szociális szolgáltatások terén, amelyek segíthetnek megszilárdítani a társadalmi összetartást, a fenntartható fejlődést és a gyermekek jobb jövőjét,

hangoztatta Marie-Pierre Poirier.

(MTI)

The post Tízmillió gyerek van súlyos veszélyben a Száhel-övezetben first appeared on 24.hu.

…read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!