Kész a Közvágóhíd egyik megmaradt épületének felújítása, mögötte már látszik a projekt valódi mérete

Épp százötven évvel ezelőtt, 1872-ben a főváros élelmiszeripara egy létfontosságú épületegyüttessel bővült: a Julius Hennicke tervei szerint megszületett, tizennégy hektárt elfoglaló Közvágóhíddal, ami száztizenkét évvel későbbi bezárásáig közel változatlan arccal vette ki a részét Budapest húsellátásából.

Az építésekor Európa legfejlettebbjének számító vágóhíd egy része – köztük a víztorony, illetve a főépület – 1994-ben védettséget kapott, sokan tehát okkal remélhették, hogy egy céltudatos magánbefektető érkezése után a terület új erőre kap, és megújul. Ez végül sosem történt meg, a tizennégy hektáros terület pedig egyre zsugorodott: előbb a marhavásártér helyén emelkedtek ki méretes társasházak, majd a Soroksári úthoz egyre közelebb eső, klubokat, raktártereket, illetve zenekari próbatermeket rejtő épületek is megadták magukat a beruházói akaratnak.

2017 őszén az utolsó 4,5 hektár sorsa is eldőlt, hiszen egy, a magyar miniszterelnökkel az elmúlt években kitűnő kapcsolatot kiépítő Erdoğan-közeli üzletember, Adnan Polat és üzlettársai vásárolták meg azt.

Koszticsák Szilárd / MTI Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök Gül Baba felújított türbéjének 2018-as felavatásán – a kép bal szélén Adnan Polat, a türbét üzemeltető alapítvány vezetője.

A kapcsolat

A magyar állam és Polat közti kapcsolat meglepő módon a Törökországban edzősködő Mészöly Kálmánnal indult: ő mutatta be egymásnak Orbán Viktort és a milliárdost, aki akkor a Galatasaray futballcsapatának elnöke volt.

A jó kapcsolat végül a törökországi magyar kereskedőházak alapításakor mélyült el: ezeket a válalkozó üzemeltette, sőt, a török főkonzulátus is az ő irodaházában kapott helyet.

Polat 2015-ben már kedélyesen vacsorázott a miniszterelnök, Orbán Ráhel és Tiborcz István társaságában a Greshamben, két évvel később Orbán Viktorral magánprogramként járta be a felcsúti stadiont, sőt, 2018-ban az Országgyűlés alakuló ülését is a karzatról nézte végig, így a szoros kapcsolat végképp nyilvánvalóvá vált.

A negyedik Orbán-kormányt hozó választások után egyetlen héttel hazai napenergiacégek egész sorát – volt olyan nap, mikor hetet – felvásárló milliárdos később egy magyar delegáció tagjaként utazott Kínába, hogy ott a kormány hátszelével elnyerje a kínai állam támogatását egy hazai projektjéhez.

A rövidesen a turai Schossberger-kastély – ez később  Tiborcz Istvánhoz került, aki felújíttatta, majd szállodaként nyitotta újra –, a Centrál Kávéház, a Pozsonyi úti egykori KISZ KB-székház – ennek helyén lassan elkészül az oligarcha lakóparkja, a Duna Pearl –, illetve számos értékes fővárosi ingatlan tulajdonosává vált férfi az elmúlt években sem tétlenkedett:

A befektető célja egyértelmű volt: a jogszabályok által lehetővé tett bontásokat követően 1232 lakást, 45 ezer négyzetméternyi irodateret, 1921 autót befogadó mélygarázst, kétszáz szállodai szobát, illetve nyolcezer négyzetméternyi üzlethelyiséget akart a megüresedett telekre zsúfolni.

Ehhez persze némi szabályváltoztatásra is szükség volt, amikhez az akkor Dr. Bácskai János által vezetett Ferencváros, a kormánypárti vezetésű főváros, illetve a kormány is asszisztált:

a maximális épületmagasság tizenhatról negyvenöt méterre nőtt, …read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!