A „feszített üzemmód” csapdájában vergődő világ

Földvári Zsuzsa: Mi maradt az osztrák Ibiza-botrányból?

2019 májusában az osztrák tévénézők lélegzetüket visszafojtva meredtek képernyőjükre, az ott látott titkosan felvett videó az elmúlt évtizedek legnagyobb botrányát robbantotta ki. A rejtett kamerával a spanyolországi Ibizán készített videón a szélsőjobboldali párt, az FPÖ elnöke volt látható, Heinz-Christian Strache, valamint az arisztokrata származású Johann Gudenus, a párt parlamenti frakciójának vezetője. A két politikus – az utóbbit a felesége is elkísérte – egy Aljona Makarov nevű orosz oligarchával tárgyalt titkosan. A szót Heinz Christian Strache pártelnök vitte, Gudenus orosz tolmácsként dobta be magát. A bérelt villában folyt az alkohol, a magát kőgazdagnak kiadó, mutatós ifjú szláv nő ausztriai befektetési lehetőségeket keresett. A sikeres választások után alkancellárságra készülő Strache beavatta őt az osztrák üzleti világ trükkjeibe, az illegális pártpénzjuttatás, a korrupció mikéntjébe, s azt ajánlotta az orosz nőnek, hogy milliárdjaival szerezze meg magának Ausztria vízkészletét, abban van a jövő. De azt is felvetette, hogy Aljona tegye rá a kezét a Krone nevű bulvárlapra, az ország legbefolyásosabb újságjára, távolítson el onnan – mint mondta, Orbán Viktor módra – baloldali újságírókat, s övé lesz a hatalom az ország politikai életében.

Mi ez?

Hetente egy-egy részletet mutatunk az Élet és Irodalom legújabb számából. Ha tetszik, az írásokat elolvashatja a www.es.hu oldalon vagy a péntekenként megjelenő lapban. Már online is: www.es.hu/elofizetes

A felvétel 2017 nyarán készült, a lejátszásig eltelt két évben alkotói megpróbálták értékesíteni a videót, tudták, hogy politikai nehézfegyver van a kezükben. Pártokat, újságokat környékeztek meg az érzékeny áruval, de az ötmillió eurós árat mindenki túl drágának találta. Végül – állítólag – ingyen került az Ibiza-anyag a német Spiegel és az osztrák Der Standard című sajtótermékek kezébe, az ő szervezésükben jutott végül az ORF-hez. A következmények közismertek: Strache lemondott az alkancellárságról, vele távoztak a szabadságpárti kormánytagok. De a pártvezér bukása ezzel nem ért véget, kiebrudalták az FPÖ-ből is. Elvált tőle a felesége, akit ő még időben beerőltetett egy jól fizető képviselői állásba.

Várhegyi Éva: Az Orbán-rendszer és a bankok

Az államról a nyolcvanas évek végétől fokozatosan leválasztott és versenypiaci környezetbe helyezett magyar bankszektor mára újból a politikai hatalom kiszolgálójává vált. Ám csak látszólag azonos a kiinduló és a mostani állapot: akkoriban a bankok működését a politikai vezetés által kitűzött tervcéloknak rendelték alá, ma viszont elsősorban egy szűk, a hatalom legfelsőbb szintjéről irányított, a kormányfőhöz szorosan kötődő csoport gyarapodását hivatott biztosítani.

A 2010. év cezúrát jelentett Magyarország politikai berendezkedésében és ehhez kapcsolódóan a gazdaság működtetésében. Kornai János Számvetés címmel 2011 elején publikált elemzése nyolc kiemelt területen mutatta be azokat a mélyreható változásokat, amelyek rendszerré összeállva létrehozták az új rezsimet. A tudós elsőként mondta ki, 2010 nyarán a demokrácia autokráciává változott azzal, hogy felszámolták a fékek és ellensúlyok szinte teljes rendszerét, megszüntették a sajtószabadságot, lerombolták a jogállamiság intézményeit és megsértették a magántulajdon tiszteletének elvét. 2016-ban, az időközben szerzett megfigyelései alapján tovább érvelt az „Orbán-rendszer” kifejezés jogosultsága mellett: „Orbán-Magyarország jellegzetességei rendszert alkotnak, mert hatnak egymásra, kölcsönösen erősítik egymást. Mindegyik vonás közös törekvést szolgál: a vezető csoport és azon belül is a legfőbb vezető, Orbán Viktor hatalmának erősítését és bebetonozását, leválthatatlanságát …read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!