A tenger kedvező egészségügyi hatása

 

A kutatók 15 országban több mint 15 ezer embert kérdeztek meg, eredményeikről pedig a Communications Earth & Environment című szakfolyóiratban számoltak be. A tenger kedvező egészségügyi hatása országtól és jövedelemtől függetlennek bizonyult.

A Bécsi Egyetemen dolgozó Sandra Geiger és kollégái egy európai uniós projekt keretében vizsgálták a tengerek és óceánok emberi egészségre gyakorolt hatásait. A kutatásban több mint 15 ezren vettek részt 14 európai országból – Belgium, Bulgária, Németország, Franciaország, Görögország, Írország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Nagy-Britannia és Csehország -, illetve Ausztráliából. A felmérés résztvevőit a tengerparti tevékenységekről alkotott véleményükről és egészségükről kérdezték.
Geiger elképesztőnek nevezte, hogy minden vizsgált országban ugyanazokat az egyértelmű mintázatokat találták. „Úgy tűnik, hogy mindenkinek előnyös a tenger közelsége, nem csak a gazdagoknak” – magyarázta. „A tengerparton tett látogatások gyakorisága pozitív kapcsolatban áll a jobb egészségi állapottal, jövedelemtől függetlenül” – írták tanulmányukban a kutatók. Ugyanakkor Geiger aláhúzta: a tenger csak egy az egészségi állapotot befolyásoló tényezők közül, nem csodaszer, és nem képes csökkenteni a magas és alacsony jövedelmű csoportok között fennálló egészségügyi egyenlőtlenségeket.

A politikai döntéshozók számára az eredmények azt sugallják, hogy a partokhoz való nyilvános hozzáférés biztosítása egyértelmű egészségügyi előnyökkel járhat – hangsúlyozták a kutatók. Geiger rámutatott, hogy a tengerparttal nem rendelkező országok lakosai is részesülhetnek ebből a kedvező hatásból egy tengerparti nyaralás során. Emellett azt gyanítják, hogy a tavak mellett eltöltött időnek is hasonlóan áldásos befolyása van az egészségre, aminek alátámasztására egy utánkövetéses vizsgálatot indítottak Ausztriában.

The post A tenger kedvező egészségügyi hatása first appeared on National Geographic.

…read more


Source:: National Geographich

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!