Megsürgették Magyarországot Svédország NATO-csatlakozása ügyében

Nagyon várjuk, hogy mind Törökország, mind Magyarország nagyon hamar, még a vilniusi csúcstalálkozó előtt ratifikálja Svédország csatlakozási jegyzőkönyveit

– mondta pénteken Dereck Hogan, az Egyesült Államok európai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettese. Hogan ezzel hangsúlyozta, reméli, hogy a július 11-12 között Vilniusban megtartandó, soron következő NATO-csúcstalálkozón Svédország már tagja lesz a katonai szövetségnek.

„Kiterjedt megbeszéléseket folytattunk a török kormánnyal a szövetségesek egyértelmű meggyőződéséről, hogy Svédország most már készen áll a tagságra” – fogalmazott a vezető beosztású amerikai diplomata. Dereck Hogan optimizmusát némiképp árnyalja, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök a CNN Internationalnek adott múlt heti interjújában arról beszélt: Törökország jelenleg nem áll készen a svéd NATO-tagságra.

Tobias Billstrom svéd külügyminiszter pénteken erről úgy vélekedett, ha a törökországi választások után leülepszik a por, a török parlament megkezdi a ratifikációs folyamatot.

„Itt az ideje, hogy Törökország megkezdje a ratifikációs folyamatot, és betartsa az alku rá eső részét” – fogalmazott a svéd külügyminiszter. A svéd NATO-tagságot Törökország árnyékában szintén akadályozó Magyarországról azt mondta: nem világos, hogy Budapestnek milyen kifogásai vannak Svédország tagságával szemben.

Magyarország a tavalyi madridi csúcstalálkozón kifejezte támogatását, hogy Svédország minden feltétel nélkül meghívotti státuszt kapjon

– emlékeztetett, majd hozzátette, itt az ideje megkezdeni a ratifikációt.

A megszólalások valószínűleg nem függetlenek attól, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter a jövő héten Svédországba, Norvégiába és Finnországba látogat, hogy az orosz-ukrán háborúval összefüggő védelmi kérdésekről tárgyaljon. Szintén a jövő héten, szerdán és csütörtökön Oslóban találkoznak a NATO külügyminiszterei, ahol a vilniusi NATO-csúcs előkészítéseként várhatóan az Ukrajnának nyújtandó támogatások megerősítéséről tárgyalnak támogatást – erősítette meg a Reuters hírügynökségnek Dereck Hogan.

Kiemelt képünkön Tobias Billstrom svéd külügyminiszter látható.

The post Megsürgették Magyarországot Svédország NATO-csatlakozása ügyében first appeared on 24.hu.

…read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!