Pusztuló tengeri sünök

 

Oren Bronstein, a Tel-Avivi Egyetem tengerbiológusa, a tanulmány vezető szerzője elmondta: megállapították, hogy nem mérgezés vagy szennyezés okozza a problémát. Azt gyanítják, hogy a „járványért” egy gyorsan terjedő, még ismeretlen kórokozó a felelős.
A Diadema setosum tömeges pusztulása a Földközi-tenger keleti részéről terjedt át a Vörös-tenger térségére. A kórokozó a kutatók szerint két nap alatt elpusztítja az egészséges tengeri sünöket.
A tengeri sünöknek létfontosságú szerepe van a korallok egészségében, mivel nélkülük az algák elborítják, megfojtják a zátonyokat, és felborítják az ökoszisztéma egyensúlyát.   Áprilisban a Karib-tenger térségében amerikai kutatók az ott élő tengeri sünöket megtámadó egysejtű parazitát azonosítottak, amely szintén tömeges pusztulást okozott. Az izraeli tudósok szerint hasonló kórokozó lehet a felelős a Földközi-tenger és a Vörös-tenger térségében tapasztalt sünpusztulásért.
Az Akabai-öbölben található korallzátonyok a tudósok szerint ellenállóbbak lehetnek az emberi tevékenység miatti globális felmelegedés hatásainak, amelyek máshol egyebek mellett a korallok kifehéredését okozzák.

The post Pusztuló tengeri sünök first appeared on National Geographic.

…read more


Source:: National Geographich

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!