Római kori szobrokat találtak egy krikettklub területén

Ritka, római isteneket ábrázoló szoborfejekre bukkantak Angliában – számol be a BBC. A két leletet önkéntesek találták meg a Carlisle-i Krikettklub területén, ahol egy római kori fürdő maradványai fekszenek.

A szobrok homokkőből készültek, és kifejezetten jó állapotúak. A tárgyak időszámítás szerint 200 körül jöhettek létre, és egykor egy-egy teljes, 3,5-4,5 méter magas szoborhoz tartozhattak. Frank Giecco, az ásatást vezető régész szerint ritka felfedezésről van szó, a leletek értéke felbecsülhetetlen.

A töredékek egy korabeli út közelében, Hadrianus falától nem messze kerültek elő. A helyszínen 2021 óta több mint ezer tárgyat, köztük edényeket, fegyvereket és érméket találtak. Giecco szerint a római fürdőknél a szobrok nem számítottak ritkaságnak, ám az ekkora alkotások különlegesek. „Valószínűleg egyik kezünkön meg lehet számolni az ilyen jellegű példákat Nagy-Britanniában” – tette hozzá.

Carlisle ókori jelentőségét egyre jobban megértik a szakértők az ásatásoknak köszönhetően. Januárban a helyi fürdőben olyan féldrágaköveket fedeztek fel, amelyeket a korabeliek vesztettek el.

The post Római kori szobrokat találtak egy krikettklub területén first appeared on National Geographic.

…read more


Source:: National Geographich

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!