Százezer tanár sztrájkol Romániában, mit érhetnek el ezzel?

Miközben Magyarországon immár hónapok óta a tanárok és diákok tiltakozásától hangos Budapest, Romániában is elege lett a tanároknak: a héten tanárok ezrei követelik Bukarestben és az ország nagyobb városaiban, hogy a kormány emelje meg a fizetésüket és költsön jóval többet az oktatási rendszerre. A hasonlóság viszont ennyiben lényegében ki is merül a magyar és romániai tanártiltakozások között.Romániában a tanárok nemcsak tüntetnek, de 100-150 ezren sztrájkba is kezdtek – sztrájkba is tudtak kezdeni – amire a kormány büntető törvénykezés, rohamrendőrök és paprikaspray helyett kifárasztással, időhúzással és a diákok és szülők tanárok ellen hangolásával reagál. Tervezett kormányváltás és a közelgő érettségi is nehezíti a pedagógusok dolgát, akik viszont egyelőre eltökéltek, hogy addig sztrájkolnak, amíg csak kell.

Sokat ígért, alig adott a kormány

A romániai tanártiltakozás azután indult, hogy a kormány idén, a minimálbér emelése után minden közszférában dolgozó fizetését az új minimumhoz igazította, kivéve a tanárokét. Hogy miért pont a tanároknak nem jár emelés, arra nem volt semmi indoklás, egyszerűen kimaradtak a buliból. Ez elképesztően felháborította a pedagógusokat, akiknek már azelőtt is rengeteg panaszuk volt a munkakörülményeikkel és a tanári szakma megbecsülésével kapcsolatban. A tanárfizetéseket ráadásul az inflációval sem indexálták az idén, pedig ezt is törvény írná elő. Áprilisban az éves alapú infláció 11.23 százalék volt Romániában.

A tanárok fő követelése, amiért először figyelmeztető sztrájkot tartottak, majd hétfőtől általános sztrájkba kezdtek a pedagógusok, az, hogy a kezdő tanárok fizetését a jelenlegi 2400 lejről emelje 4000 lejre, vagyis a román átlagkeresethez közeli szintre a kormány. Ez persze azt is jelentené, hogy a tapasztaltabb tanárok fizetését is arányosan emelni kellene. A román átlagos jövedelem 4554 lej, mai árfolyamon 342 560 forint. Kántor Boglárka, a gyergyóalfalui Sövér Elek Szakképző Líceum tanítója és szakszervezeti felelőse viszont a 444-nek azt mondta, hogy egy friss diplomás az átlagfizetésnél jóval magasabb fizetésért, a kezdő tanári bér akár háromszorosáért is el tud helyezkedni, így a tanári pálya egyre kevesebb embert vonz. Ezzel együtt persze a tanári szakma társadalmi megbecsülése is nagyon rossz.

Emanuel Pop, egy 27 éves kolozsvári biológiatanár, aki emellett doktori hallgatóként tanárszakos egyetemistákat is tanít, azt mondja, 90 hallgatóból jó, ha három akar tényleg a közoktatásban elhelyezkedni. A többiek, még ha vonzotta őket a tanári pálya, amikor jelentkeztek az egyetemre, hamar rájönnek, hogy a diplomájukkal, főleg természettudományi területen sokkal magasabb fizetésért is el tudnak majd helyezkedni. Pop szerint fizika, matematika és számítástechnika tanárt már most is alig lehet találni az országban, pár éven belül pedig tényleg kritikus lesz a helyzet.

Pop maga is azt mondta a 444-nek, hogy a tanári fizetéséből egyszerűen nem tud megélni Kolozsváron, ezért magántanítványokat is kell fogadnia. Ő ötödik éve tanít, így még mindig a kezdő, 2400 lejes tanárfizetést kapja. Az ötödik éve után emelkedhet majd a fizetése, de csak éppen hogy. Mindeközben egy szupermarketben 3000 lej kezdőfizetéssel lehet elhelyezkedni.

Mint mondta, …read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)




Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!