Csőszerelés közben talált aranykincseket egy férfi

Ősi aranykincsekre bukkant egy spanyolországi vízmű dolgozója – számol be az Arkeonews. A két nyakperec 2500 éves lehet.

Sergio Narciandi augusztus 29-én az északnyugat-spanyolországi Cavandinál dolgozott néhány csövön, amikor a sziklák között egy arany ékszert vett észre. A csillogó tárgyat felvéve felismerte, hogy egy torquest talált, az ilyen ősi nyakpereceket jellemzően kelta és germán előkelők hordták. Nem sokkal később a férfi egy másik darabra is felfigyelt, a kutatók szerint a leletek a vaskorból maradtak fenn.

Narciandi először a polgárőrséget hívta fel, majd onnan továbbirányították az illetékes hatósághoz. Hamarosan megérkeztek a helyszínre az Asztúriai Régészeti Múzeum szakemberei, María Antonia Pedregal és Ángel Villa, valamint Pablo Arias Cabal, a Kantábriai Egyetem munkatársa.

Villa szerint a leletek révén további ismereteket szerezhetnek a kor szokásairól, technológiájáról, kulturális gyökereiről és társadalmi szerveződéséről. A tárgyak datálása nehéz, de a becslések alapján mintegy 2500 éve készülhettek. Az ékszerek létrehozásához komoly szaktudás kellett, a mesterember különböző technikákat alkalmazott.

A kutatók alaposabban is átvizsgálták a felfedezés helyszínét, ám további leletek nem kerültek elő.

The post Csőszerelés közben talált aranykincseket egy férfi first appeared on National Geographic.

…read more


Source:: National Geographich

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!