Gyerekbántalmazás miatt évekre börtönbe kerülhet a keményvonalas Insta-mami

A gyerek lájkot hoz, ezt még azok a mezei internet-felhasználó anyukák és apukák is tudják, akik előszeretettel büszkélkednek utódjaikkal a közösségi oldalakon. Bár mostanra köztudott, mennyi veszélyt rejt magában, ha valaki a teljes családi fotóalbumot kiposztolja a Facebookra, vannak, akik ebből építenek karriert, és hivatásszerűen fotózzák, filmezik, majd osztják meg csemetéik minden mozzanatát a világhálón. Ők a családi bloggerek és vloggerek, akik kiárusítják életük legfontosabb szereplőinek egész gyerekkorát, miközben kéretlenül nevelési tanácsokat osztogatnak szülőtársaiknak. Csakhogy akármilyen tökéletesnek is mutatja valaki az életét a neten, a lufi könnyen kipukkadhat – ahogy Ruby Franke esetében is ez történt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jodi & Ruby (@moms_of_truth) által megosztott bejegyzés

Így (ne) neveld a gyerekedet

Franke 41 éves, Utah államban élő amerikai nő, videóbloggerből lett „mentálisfitnesz-edző”. 2015-ben került be a köztudatba 8 Passengers, azaz 8 utazó elnevezésű YouTube-csatornája révén. A videói férjével, Kevin Franke egyetemi mérnökprofesszorral és hat gyerekükkel – Shari, Chad, Abby, Julie, Russell és Eve – közös életéről szóltak, azokban a szülői lét fontos kérdéseit tárgyalta meg, nevelési tippeket adott, amiket saját példákkal szemléltetett, a mormon vallás tanait hirdette, és közben részletesen bemutatta családja hétköznapjait. Egy időben hetente ötször posztolt videókat, fénykorában közel 2,5 millió feliratkozója volt a YouTube-on. A csatornája 2021-ben befuccsolt, idén kapcsolta le a YouTube, egyelőre nem ismert okokból.

Ellentmondásos szülői tanácsai és extrém fegyelmezési módszerei miatt a nézők már régóta pedzegették, hogy, amit Franke gyereknevelés címszó alatt csinál, az valójában bántalmazás. 

Három éve Chad nevű fia elárulta, hogy kisöccse megtréfálása miatt büntetésként megvonták tőle a „hálószoba-privilégiumot”, és hét hónapig egy babzsákfotelben aludt. Ez indította el a folyamatot, ami során a nézők szépen lassan ráeszméltek, hogy a Franke házaspár szülői magatartása egyáltalán nem példamutató – épp ellenkezőleg.

Az aggódó követők öt év videóanyagát nézték át bizonyítékok után kutatva, és az újra felszínre került felvételekből világossá vált, hogy az anyuvlogger kedvelt – és a videóiban nyíltan vállalt – fegyelmező technikái közé tartozik az ételmegvonás. Gyerekeit például gyakran fenyegette azzal, hogy „elveszítik a vacsora-kiváltságukat”. Egy alkalommal hatéves lánya, Eve azért maradt éhen, mert elfelejtette magával vinni az előre becsomagolt ebédjét az iskolába. Akkori vlogjában Franke elmondta, Eve tanára felhívta, hogy vigyen be ételt a lányának, de ő ezt nem tette meg.

Remélhetőleg senki nem kínálja meg ennivalóval, senki nem lép közbe, és ad neki ebédet, mert akkor nem fogja megtanulni, mi a következménye a tetteinek. Azt remélem, hogy éhes lesz, mikor hazajön, és rádöbben, mennyire gyötrelmes volt egész nap éhezni, és így a jövőben gondoskodni fog róla, hogy mindig magával vigye az ebédjét

– mondta el a videóban.

Mindenki látta, hogy baj van


A fentebb leírt esetek hatására 2020-ban elindult egy online petíció, amelyben vizsgálatot követeltek a Franke szülőkkel szemben, és amit mostanáig közel 18 ezren írtak alá. Ennek leírásában további példákat hoztak arra, milyen megkérdőjelezhető cselekedetei voltak a családi youtubernek. Ezek között szerepel például, hogy

 • szinte meztelenül, egy szál pelenkát ráadva vitte el a hároméves lányát egy szupermarketbe;
 • azt mondta, hogy a fia nem autista, mert nem intellektuálisan akadályozott;
 • és egész nyárra eltiltotta …read more

  Source:: 24.hu

        

  (Visited 1 times, 1 visits today)
  Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!