„A török elnököt biztosan nem érte atrocitás”

Anélkül zárta le a nyomozást a rendőrség a Recep Tayyip Erdogan török elnök testőrei által augusztus 20-án bántalmazott férfi ügyében, hogy őt megkeresték volna – árulta el Bán Tamás a 24.hu-nak. Pedig – ahogy az eset után közvetlenül is elmondta – a rendőrök úgy engedték el az incidenst követően, hogy ígéretet tettek rá, keresni fogják.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az augusztus 24-i Kormányinfón azt állította: biztos benne, hogy valamilyen eljárás indult. Ami tudható: az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan szeptember 6-án írásbeli kérdéssel fordult a legfőbb ügyészhez, ezt Polt Péter feljelentésnek értékelte, és továbbította az illetékes hatósághoz.

„A védett személyt ért atrocitás esetén intézkedési kötelezettség keletkezik. Ennek végrehajtására azonnal, adott esetben az intézkedés alá vont állampolgár személyiségi jogainak szükségszerű sérelmével kerülhet sor” – indokolta az eljárás megszüntetését egy héttel ezután a Budapesti Rendőr-főkapitányság, amely a garázdaság vétségének esetleges megvalósulását vizsgálta. A határozat szerint a törökök viselkedése nem értékelhető kihívóan közösségellenesként. A rendőség ugyanakkor a határozat végén megjegyezte, hogy a testőrök cselekménye alkalmas lehet könnyű testi sértés vétség gyanújának megállapítására, ez azonban magánvádas eljárás tárgyát képezheti.

A sértett, Bán Tamás pedig azóta sem tett feljelentést az ügyben.

Attila KISBENEDEK / AFP Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan a Nemzeti Atlétikai Központban a budapesti atlétikai világbajnokságon 2023. augusztus 20-án.

Véleménynyilvánítás, becsületsértés, atrocitás

„A török elnököt egészen biztosan nem érte atrocitás.” Őt viszont igen – véli az Erdogannak tisztes távolból, két kézzel bemutató férfi, aki családi kutyasétáltatás közben húzta fel magát annyira az elnöki konvojon, illetve az államalapítás ünnepén Budapestre látogató keleti diktátorokon, hogy a látványos véleménynyilvánítás mellett döntött.

Az atrocitáshoz fizikai erőszak is kell. Részemről nem történt semmilyen fizikai erőszak. Mind a két kezem jól látható helyen volt, magasba tartva – így kizárható volt, hogy kés, tojás vagy kézigránát lett volna a kezemben

– nyilatkozta Bán, aki úgy gondolja, bizonyos esetekben lehet ugyan becsületsértésként értelmezni ezt a gesztust – ahogy Gulyás a Kormányinfón felvetette –, de egy politikai vezetőnek többet kell eltűrnie, mint egy átlagembernek. A politikai véleménynyilvánítás és a becsületsértés összemosására szerinte azért van szükség, hogy úgy lehessen tálalni az eseményeket, hogy a török elnököt atrocitás érte.

Azt, hogy csupán könnyű sérüléseket szenvedett, egyébként Bán sem vitatja – ezért nem is kért orvosi ellátást, pedig a rendőrök többször is megkérdezték. Látlelet sem készült a sérüléseiről, csupán a rendőrök fotózták le őket.

AFP A török elnök rajongói gyűrűjében Budapesten.

Bán Tamás még szeptember 20-áig tehetne feljelentést, de az ügy eddigi kezelése miatt azt gondolja, ő hamarabb kerülne bajba, ha így cselekedne, mint a török elnök testőrei – ezért nem valószínű, hogy elindítja a magánvádas eljárást. A férfi úgy látja, csak akkor lehetett volna esély a vele szemben aránytalanul fellépő elnöki kíséret felelősségre vonására, ha a rendőrök a tettenérés után ott helyben elkezdtek volna intézkedni ellenük. Bár …read more


Source:: 24.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)




Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!