Az indiai kormányt sejti egy kanadai szikh vezető megölése mögött Justin Trudeau

Justin Trudeau szerint az indiai kormány állhat a merénylet mögött, amely során lelőttek egy szikh szeparatista vallási vezetőt Vancouver nagyszámú indiai lakosságú külvárosában, Surreyben még júniusban. Hardeep Singh Nijjart 2020-ban terroristának minősítették Indiában, mert a khalisztáni mozgalom támogatója – ami az anyaországtól elszakadva önálló államot hozna létre a szikh vallás híveinek.

A kanadai miniszterelnök az Újdelhiben rendezett G20-csúcson ment neki az indiai kormánynak és Narendra Modinak. Trudeau szerint az, hogy egy külföldi kormány szervezetten meggyilkol egy kanadai állampolgárt „idehaza”, a szuverenitás elfogadhatatlan megsértése, ami alááshatja a két ország diplomáciai kapcsolatait.

Az ország hétfőn kiutasította az indiai hírszerzés helyi igazgatóját, Pavan Kumar Rait, a tervezett kereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalások befagytak, az indiai kormány „bizonyos politikai fejleményekre” hivatkozik. A Kanadai Statisztikai Hivatal adatai szerint a két ország közti kétoldalú kereskedelem tavaly mindössze 13,7 milliárd kanadai dollárt tett ki Kanada ezermilliárd kanadai dolláros összkereskedelméből.

Nijjart júniusban egy szikh templom előtt lőtte agyon két álarcos fegyveres Surreyben, Vancouver központjától körülbelül 30 kilométerre. A hatóságok szerint a gyilkosságnak három gyanúsítottja is volt, de őket végül nem tartóztatták le, a nyomozás még zajlik. Az indiai kormány tagadja, hogy köze lenne a gyilkossághoz, a külügyminisztérium kedden közleményben utasította el Trudeau állításait.

Kanadában él a tengerentúl egyik legnagyobb indiai közössége – az ország 40 milliós lakosságából körülbelül 1,4 millióan -, a 2021-es népszámláláson 770 ezer ember vallotta magát szikh vallásúnak. Ezzel az országban él a legtöbb szikh a vallás központjának számító Pandzsáb után.

(via Reuters, BBC)

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!