A mesterséges intelligencia arcai valódibbnak tűnnek az igazinál

Az Aberdeeni Egyetem számolt be arról az új kutatásról, amelyben felmérték: miként látjuk azokat az arcokat, amiket MI állított elő, az eredmények a Psychological Science folyóiratban láttak napvilágot. A kutatás során MI generálta és valódi arcokból készült válogatást mutattak meg az alanyoknak, akiknek az volt a feladatuk, hogy elkülönítsék a valódi, élő személyeket ábrázoló képeket az MI által előállítottaktól. Minden alany összesen 100 képet látott, egyenként nézték át és döntöttek róluk. A döntéseik esetében minden alkalommal azt is meg kellett mondaniuk az alanyoknak, hogy mennyire biztosak a döntésük helyességében.

Az eredmények szerint a fehér embereket ábrázoló képek esetében több alany vélte az MI generálta képet valódinak, mint a valós emberekről készülteket – azonban a színes bőrűek esetében ez nem volt igaz. Ennek az eltérésnek az az oka, hogy az MI betanításához nagy többségben fehér emberek arcát használták fel, az eredmény sajnos a diszkriminációt is erősítő folyamatról tanúskodik.

„A probléma már jelen van azokban a jelenleg használt MI technológiákban, amelyeket profi portrék készítésére használnak. Amikor színes bőrű arcot kell generálnia, az MI egyszerűen kicseréli a fehér emberek bőr- és szemszínét” – magyarázta Dr. Amy Dawel, a tanulmány rangidős szerzője.

Az eredmények szerint a legtöbbször valódiként, illetve MI-alkotásként értékelt arcok. A képek alatt olvasható, hogy MI-alkotta vagy valódi személy látható-e rajta. Eléggé ijesztő látni az arányokat…
Forrás: Psychological Sciences

A kutatók arra jutottak a hiperrealisztikus MI-képek kapcsán, hogy az emberek nem is veszik észre, hogy ezekkel átverik őket. A felmérésből úgy tűnt ráadásul, hogy pont azokat verték át leginkább e képek, akik a legbiztosabbak voltak abban, hogy valódi arcot látnak. Az is kiderült, hogy a szégyenlős arcok nagyobb eséllyel tűnnek valódinak.

„Vannak fizikai különbségek az MI-generálta és a valódi arcok között, ám az emberek egyszerűen félreértik ezeket. A fehér emberek MI-arcai arányosabbak voltak, ám az alanyok ezt az emberi mivoltuk jelének vélték” – mondta Dr. Dawel. Hozzátette, még ezekre a különbségekre se tudunk sokáig támaszkodni, a gyorsan fejlődő technológia hamarosan túllép rajtuk.

A kutatók szerint kétféle úton is elősegíthető, hogy ne válhasson súlyos problémává, amit tapasztaltak. Egyrészt az MI-ket fejlesztő technológiai cégek szabályozása révén, másrészt, és ez talán még fontosabb volna, az emberek tájékoztatásával.
„Ha az emberek megértik, mennyire tökéletesek is az MI-generálta arcok, talán szkeptikusabbá válnak az online látható képekkel is” – tette hozzá a kutató.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy különösen fontos a mai, igen gyorsan változó világban, hogy senki se szenvedjen hátrányt, hátrányos megkülönböztetést az MI elterjedése kapcsán.

The post A mesterséges intelligencia arcai valódibbnak tűnnek az igazinál first appeared on National Geographic.

…read more


Source:: National Geographich

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!