Az ultraradikális populista libertariánus Javier Milei megnyerte az argentín elnökválasztást

Az excentrikus-anarchokapitalista-libertárius-szélsőpiacpárti-őrültfrizurás Javier Milei nyerte az elnökválasztás második fordulóját Argentínában. Ellenfele, Sergio Massa, a peronista kormány gazdasági minisztere elismerte vereségét, és gratulált Mileinek. Az első hivatalosnak tekinthető eredmények szerint magabiztosan, a szavazatok 56 százalékát megszerezve nyert a radikális közgazdász.

Milei az elitellenes populista „outsider” politikusok közé tartozik, akik iránt elég nagy a kereslet mostanában világszerte, Latin-Amerikában pedig szinte mindig is nagy volt. De az 53 éves Buenos Aires-i közgazdász szinte minden őrültségben túl tesz még leghabókosabb kollégáin is. És amíg a világ jobb és baloldali populistái általában gondoskodóbb államot, mindenféle támogatásokat ígérgetnek, gyakran álllamosítanak, Milei éppen a dereguláció, a privatizáció, a Milton Friedman-i neoklasszikus közgazdasági iskola legradikálisabb híve. Az egymást váltó, ám egyformán etatista jobb- és baloldali populista kormányokra ráunt argentínok megvették Milei egészen vad ötleteit, de valószínűleg inkább minden elképzelést felülmúlóan színpadias és hangos kampányát.

A több mint száz százalékos inflációval küszködő, válságról válságra bukdácsoló, szegényedő Argentína gazdasági bajaira legdurvább ötlete, hogy megszüntetné az ország saját pénzét, a pesót és a nemzeti bankot, viszont bevezetné az amerikai dollárt. Ez még a Mileit egyébként óvatosan támogató, erősen piacpárti elemzők szerint is katasztrofális következményekkel járna.

Milei láncfűrészes, az argentín pápát kommunistázó kampányáról és néha egészen furcsa gazdaság- és társadalompolitikai elképzeléseiről Bede Márton írt nagy elemzést egy hónapja „Argentínában nem működik semmi, jöhet a libertariánus anarchokapitalimus” címmel. Eszerint: „Javier Milei világképe, politikája arra a libertariánusok leglibertariánusabb szárnyán népszerű elméletre vezethető vissza, hogy az állam egyszerű bűnszövetkezet, ami erőszakkal veszi el az emberektől, ami az övék. Ebből egyenesen következik, hogy az államot le kell építeni, mert annak beavatkozása az emberi kapcsolatokba, egyének közötti megállapodásokba, gazdasági tranzakciókba minden esetben káros.” (via Reuters, Giardian, CNN)

…read more


Source:: 444.hu

      

(Visited 1 times, 1 visits today)
Dancing with the Stars első élő show szeptember 25-én!